• Започнаха строително-монтажните дейности на площадката на унгарската АЕЦ „Пакш“ 2

    Започнаха строително-монтажните дейности на площадката на унгарската АЕЦ „Пакш“ 2

    Унгария заема второ място по ниска цена на електроенергия в ЕС след България

    Започнаха строително-монтажните дейности на площадката на унгарската АЕЦ „Пакш“ 2

    На 20 юни беше тържествено отбелязано началото на строително-монтажните дейности на площадката на унгарската АЕЦ „Пакш“ 2. Генерален проектант на централата е инженерното подразделение на руската корпорация „Росатом“ -  АСЕ.

    В рамките на дейностите ще бъдат построени повече от 80 обекта – административни сгради, монтажни цехове, складове, и други. Теса необходими за осигуряване на бъдещото изграждане на двата енергоблока на централата.

    „От гледна точка на дългосрочната конкурентоспособност на унгарската икономика е изключително важно нашите предприятия и населението да имат евтина унгарска електроенергия“, подчерта Янош Шули - министърът без портфейл, отговарящ за разширяването на АЕЦ „Пакш“. Шули отбеляза, че АЕЦ произвеждат електроенергия в промишлени мащаби без отделяне на въглероден диоксид - затова основата на климатичната политика на Унгария е дългосрочно съхраняване на атомните мощности, заедно с нарастване на дела на слънчевата енергия. Той напомни, че днес една трета от нужното на Унгария електричество се осигурява чрез закупуване на електроенергия, произведена от въглищни централи от съседни страни.

    „Според последния доклад на Унгарската агенция по енергетика и регулиране на енергийната инфраструктура, Унгария заема второ място по ниска цена на електроенергия в ЕС след България. За да се запази тази достойна позиция е необходимо в дългосрочна перспектива да се поддържа делът на атомната енергия в енергийната кошница. Затова е много важно новите енергоблокове да бъдат построени“, каза Шули.

    В АЕЦ „Пакш“ 2 ще бъдат построени едни от най-съвременните и безопасни енергоблокове от поколение „три плюс“. Те ще работят надеждно и безопасно в рамките на 60 години с възможност за удължаване на срока на експлоатация, като по този начин ще осигуряват на Унгария евтина електроенергия без отделяне на въглероден диоксид“, заяви  директорът по изграждането на бъдещата централа Александър Хазин.

    АЕЦ Унгария атомна енергия

    Оценка на новината

    0