• САЩ искат да рестартират преговорите с Китай, но няма да се откажат от търговските мита

    САЩ искат да рестартират преговорите с Китай, но няма да се откажат от търговските мита

    Възобновяването на преговорите би могло да спре заплахата от допълнителни търговски тарифи, поне засега

    САЩ искат да рестартират преговорите с Китай, но няма да се откажат от търговските мита

    САЩ се надяват да подновят търговските преговори с Китай, след като президентът Доналд Тръмп и президентът Си Цзинпин се срещнат в Япония в събота, съобщава агенция „Ройтерс“. Вашингтон обаче, няма да приеме никакви условия около използването на търговските мита в спора, заяви висш представител на американската администрация, цитиран от международната агенция.

    Тръмп заплаши да повиши митата за почти целия китайски внос (в тази категория попадат потребителски продукти като мобилни телефони, компютри и облекло), на стойност 325 млрд. долара, ако срещата със Си не доведе до напредък по отношение на американските искания за структурни реформи от страна на Китай, свързани със защитата на щатска интелектуална собственост.

    Двете страни могат да се споразумеят да не налагат нови тарифи като жест на добра воля, за да започнат преговорите, казва източникът на „Ройтерс“, но допълва, че не е ясно дали това ще се случи. Вашингтон иска Пекин да се върне на масата с обещанията, които е оттеглил, преди преговорите да се прекъснат, изтъква представителят на американската администрация.

    Китайската страна не показа смекчаване в позицията си и заяви в понеделник, че и двете страни трябва да правят компромиси в търговските преговори и че една търговска сделка трябва да бъде от полза и за двете страни.

    Срещата на върха Г-20 в Осака ще бъде първият път, в който световните лидери се срещат, след като търговските преговори между двете най-големи икономики в света се сринаха през май.

    Очакванията от тази среща досега не са особено високи. Най-добрият сценарий би бил възобновяването на официалните преговори, което пък би облекчило страховете на финансовите пазари, че дългият търговски спор може да продължи безкрайно, посочва „Ройтерс“. Страховете заляха световните пазари и засегнаха глобалната икономика.

    Съветниците на Тръмп заявиха, че на срещата не се очаква търговска сделка, но изразиха надежда тя да проправи пътя за преговорите напред. След като преговорите се възобновят, те могат да отнемат месеци или дори години, допълва висшият служител на администрацията на Тръмп, тъй като някои точки се договарят бързо, но за други е необходимо повече време.

    Възобновяването на преговорите би могло да спре заплахата от допълнителни търговски тарифи, поне засега, обобщава "Ройтерс".

    преговори САЩ Китай Доналд Тръмп търговска война Г-20 търговски мита Си Цзинпин световна икономика

    Оценка на новината

    0