• 65 години от първата АЕЦ в света

    65 години от първата АЕЦ в света

    „Росатом“ отбелязва  65-ата годишнина на атомната индустрия

    65 години от първата АЕЦ в света

    „Росатом“ отбелязва рождението на руската ядрена енергетика и 65-ата годишнина от първата атомна електроцентрала в света. Тя се намира в град Обнинск, Калужка област, Русия. Това е първата промишлена АЕЦ. Включена е в единната енергийна мрежа на Русия на 26 юни 1954 г., съобщават от руската ядрена корпорация.  
    Тържествата по случай 65-та годишнина от началото на ядрената енергетика започнаха в централата на „Росатом“ в Москва с церемония по награждаване на учени и специалисти, дали своя принос за развитието на руската атомна енергетика. Успоредно с това се организира и кръгла маса за обсъждане на въздействието на АЕЦ върху околната среда.
    По повод юбилея, генералният директор на „Росатом“ Алексей Лихачов заяви: „За последните 65 години, еволюцията на ядрените технологии ги е направила по-безопасни, по-надеждни и по-ефективни от всякога. От 1954 г. цялата ни индустрия е извлякла много поуки, приложила е различни превантивни мерки и най-добри практики, и е приела такива високи стандарти, че светът без атомна енергия вече е немислим. Сега, през 2019 г., ние сме горди, че можем да предложим най-модерното поколение атомен реактор ВВЕР-1200 от поколение „3 плюс“ с мощност, по-голяма от всякога и с допълнително повишена безопасност.“
    „През 1949 г., когато целият свят приемаше ядрените технологии предимно като военни, нашите учени предложиха модел за мирно използване на атомната енергия. Неслучайно първият енергиен реактор получи съкращението AM – „Атом мирен“, каза още Алексей Лихачов. 
    Реакторът на Обнинската АЕЦ е спрян на 29 април 2002 г., след като успешно работи рекордните 48 години – с 18 години повече от планираното. Индустриалният мемориален комплекс “Първата в света АЕЦ” в Обнинск приема годишно повече от пет хиляди посетители. През 2018 г. той е бил посетен от над 340 чуждестранни граждани от 32 страни.

    Снимка: "Росатом" 

    русия АЕЦ Росатом Обнинск Алексей Лихачов ядрена енергия

    Оценка на новината

    0