• Поевтинява роумингът между страните на Западните Балкани

    Поевтинява роумингът между страните на Западните Балкани

    Понижението на цените не се отнася за Европейския съюз, съответно и за роуминга на българските потребители

    Поевтинява роумингът между страните на Западните Балкани

    От 1 юли гражданите и бизнесът в шестте балкански държави - Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Северна Македония, Черна Гора и Сърбия, ще плащат в пъти по-малко, когато са в роуминг в региона на Западните Балкани, съобщиха от представителството на Европейската комисия в България. Значително падат роуминг тарифите в региона, като цените за изходящи обаждания поевтиняват средно с 65%, а за входящи повиквания - с 62%. За един смс ще се плаща с 58% по-малко. Най-драстично е намалението за пренос на данни – 78%. Така един мегабайт вече ще струва максимум 20 евроцента. Новото регионално споразумение е първата стъпка за постигане на “роуминг като у дома” в рамките на Западните Балкани, като допълнителни намаления на тарифите се очакват от 1 януари 2020, информират от Брюксел. Споразумението важи за разговори между абонатите на телекомуникационните оператори от тези страни, но не се отнася до страните-членки на Европейския съюз.

    Постигнатото споразумение, което беше подписано на 4 април, е част от Цифровата програма за Западните Балкани, инициирана от българския еврокомисар Мария Габриел по време на Българското председателство на Съвета на ЕС.

    “Регионалното споразумение за роуминга, което влиза в сила днес, е важен сигнал за регионално сътрудничество и интеграция. Радвам се, че като комисар, сред чиито приоритети са Западните Балкани, и Европейската комисия като цяло подпомогнахме този процес с опита, който натрупахме с роуминга в ЕС. Приветствам политическия ангажимент, показан от всички в региона при договарянето и прилагането на това споразумение навреме. Неговата основна цел е защита по най-добрия начин на интересите на гражданите и бизнеса от Западните Балкани", коментира българският еврокомисар за цифровата икономика и общество Мария Габриел.

    Европейски съюз ЕС роуминг Мария Габриел Западните Балкани

    Оценка на новината

    0