• Тръмп: Търговските преговори С Китай отново са на дневен ред, задържаме новите тарифи

    Тръмп: Търговските преговори С Китай отново са на дневен ред, задържаме новите тарифи

    Китайският технологичен гигант "Хуавей" отново ще може да купува необходимите му компоненти и оборудване от американски компании

    Тръмп: Търговските преговори С Китай отново са на дневен ред, задържаме новите тарифи

    В събота Съединените щати и Китай се договориха да възобновят търговските преговори, след като президентът Доналд Тръмп се съгласи на отстъпки, за да намали напрежението с Пекин - включително да не налага нови митнически тарифи, както и да облекчи наложените ограничения за технологичната компания Huawei, предаде агенция „Ройтерс”.

    Китай, от своя страна, се е съгласил да възобнови покупките на американски земеделски продукти, без да уточни какви точно ще са те, и да се върне на масата за преговори, каза Тръмп. Не е определен краен срок за постигането на напредък по сделката, а двете най-големи икономики в света остават в противоречие по отношение на значителна част от точките по споразумението, информира „Ройтерс”.

    Последният голям кръг от преговори между Щатите и Китай се срина през май.

    Финансовите пазари, които бяха разтърсени от продължилата почти година търговска война, вероятно ще приветстват примирието. Чрез търговските мита Вашингтон и Пекин удариха взаимно по вноса си, като щетите възлизат на милиарди долари и събуждат пазарните страхове за продължителна глобална търговска война.

    "Ние отново се връщаме на пътя на преговорите", отбеляза Тръмп след 80-минутния си разговор с китайския президент Си Цзинпин, провел се в Осака, по време на срещата на лидерите на 20-те най-големи икономики в света.

    Часове по-късно Тръмп написа в туитър, че срещата със Си е била „далеч по-добра от очакваното“.

    "Качеството на сделката е много по-важно за мен от скоростта", написа американският президент. "Не бързам, но нещата изглеждат много добре!"

    "Китай е искрен в желанието си за продължаване на преговорите със Съединените щати ... но преговорите трябва да бъдат на равни начала и да показват взаимно уважение" – тези думи на Си от срещата цитира китайското външно министерство.

    Друг ключов резултат от срещата на лидерите беше изявлението на Тръмп, че китайският технологичен гигант "Хуавей" отново ще може да купува компоненти и оборудване от американски компании.

    Американският президент допълни, че министерството на търговията на САЩ ще проучи през следващите няколко дни дали  да премахне Huawei от черния списък на чуждестранни компании, които не могат да търгуват с американския бизнес без одобрението на правителството.

    Китай приветстватози ход, наред с производителите на американски чипове.

    Проблемите в Huawei се разпространиха и в свързаната с телекома индустрия за производство на чипове, като компанията Broadcom вече предупреди за значителен спад в търсенето и намали прогнозите си за приходите.

    Снимка: Flickr

    САЩ Huawei Доналд Тръмп Г-20 търговска война между САЩ и Китай Хуавей Си Цзинпин Кита световна икономика

    Оценка на новината

    0