• ЕС и държавите от Меркосур с историческо споразумение за търговия

    ЕС и държавите от Меркосур с историческо споразумение за търговия

    Споразумението между ЕС и блока на Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай ще премахне по-голямата част от митата върху европейския износ към Меркосур, което ще спести на европейския бизнес 4 млрд. евро годишно

    ЕС и държавите от Меркосур с историческо споразумение за търговия

    Европейският съюз и Меркосур постигнаха политическо съгласие за амбициозно, балансирато и всеобхватно споразумение за свободна търговия. Новата рамка за търговия, която е част от по-широко споразумение за асоцииране между двата региона — ще консолидира тяхното политическо и икономическо партньорство и ще създаде значителни възможности за устойчив растеж и за двете страни, информират от Европейската комисия.

    ЕС е първият голям партньор, който постига търговски пакт с Меркосур — блок, включващ Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай. Сключеното споразумение ще обхваща население от 780 милиона души и ще предостави на европейските предприятия сериозна преднина на пазар с огромен икономически потенциал. Освен това, споразумението ще бъде стабилна основа за важните икономически реформи и процеса на модернизация в държавите от Меркосур, изтъкват от Брюксел.

    Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви: „Не бих преувеличил, ако нарека този момент исторически. В контекста на повишеното напрежение в международната търговия, днес заедно с нашите партньори от Меркосур ясно заявяваме позицията си за основана на правила търговия. Чрез този пакт за търговия държавите от Меркосур решиха да отворят своите пазари за ЕС. Това очевидно е чудесна новина за дружествата, работниците и икономиката от двете страни на Атлантическия океан, тъй като по този начин се спасяват над 4 милиарда евро от мита годишно. Това го прави най-голямото търговско споразумение, което ЕС някога е сключвал.”

    Според еврокомисаря по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом споразумението предоставя огромни възможности за предприятията и работниците от ЕС в държави, с които историческите връзки на Съюза са силни, но пазарите им са били относително затворени до момента. „През последните няколко години ЕС затвърди позицията си на световен лидер в отворената и устойчива търговия. От 2014 г. насам са влезли в сила споразумения с 15 държави, сред които и тези с Канада и Япония. Настоящото споразумение добавя още четири държави към впечатляващия списък на търговскитени партньори“, допълни Сесилия Малстрьом.

    Междурегионалното споразумение между ЕС и Меркосур ще премахне по-голямата част от митата върху износа на ЕС към Меркосур и ще увеличи конкурентоспособността на предприятията в ЕС, като им спести 4 млрд. евро от мита годишно. Предстои да бъде изготвен окончателен вариант на документа, който ще бъде представен на Европейския парламент за одобрение.

    износ ЕС Търговия споразумение мита Меркосур

    Оценка на новината

    0