• Давид Сасоли е новият председател на Европейския парламент

    Давид Сасоли е новият председател на Европейския парламент

    Сасоли е от Италия и тази година беше избран за евродепутат за трети път - от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите

    Давид Сасоли е новият председател на Европейския парламентДавид Сасоли, председател на ЕП ©CC-BY-4.0 ©European Union 2019 – Source: EP

    Давид Сасоли беше избран за председател на новия Европейския парламент следобяд на 3 юли, във втория тур на гласуването, след като първият се оказа неуспешен. Новият председател на Европарламента е от Италия, и е представител на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите.

    Давид Сасоли е роден във Флоренция на 30 май 1956 година. Като италиански евродепутат от 2009 година насам, той беше избран от листата на Демократичната партия в Централна Италия на тазгодишните евроизбори за трети мандат. Сасоли ще ръководи Парламента до януари 2022 г.

    В краткото си обръщение към Европейския парламент в Страсбург непосредствено след гласуването, председателят Сасоли благодари на евродепутатите за оказаното му доверие. Новият председател отбеляза, че „през последните месеци прекалено много хора подклаждаха разделение и конфликти, които считахме за тъжен спомен от миналото ни. Вместо това, гражданите показаха, че още вярват в този невероятен проект - единственият, който предлага решения на глобалните предизвикателства пред нас“.

    „Трябва да имаме силата да възобновим процеса на интеграция, да променим ЕС, така че да можем да отговорим по-силно на нуждите на нашите граждани и да дадем истински решения на техните опасения, на нарастващото им чувство на обърканост“, добави още новият председател на ЕП.

    Давид Сасоли също подчерта приоритетите на Парламента през следващите няколко години, „Свидетели сме на важни трансформации: младежката безработица, миграцията, климатичните изменения, дигиталната революция, новият световен баланс са само някои от тях, които се нуждаят от нови идеи и смелост“.


    Снимка:  ©CC-BY-4.0 ©European Union 2019 – Source: EP



     

    Италия Европейски парламент председател Давид Сасоли

    Оценка на новината

    0