• Бойко Борисов: За нас е важно Западните Балкани никога да не се върнат към комфликтите

    Бойко Борисов: За нас е важно Западните Балкани никога да не се върнат към комфликтите

    Премиерът участва в Срещата на върха на инициативата „Берлински процес“ в Познан, посветена на интеграцията на Западните Балкани със страните от ЕС

    Бойко Борисов: За нас е важно Западните Балкани никога да не се върнат към комфликтите

    „Ключовата дума е доверие – за това трябва да работим“, заяви министър-председателят Бойко Борисов в изказването си по време на Срещата за Западните Балкани в Познан. Борисов отбеляза, че европейската перспектива на Западните Балкани няма алтернатива. „Тя е гаранция за сигурност и стабилност в региона, устойчиво икономическо развитие, социален просперитет и продължаване на започнатите реформи в тези държави“, добави министър-председателят и акцентира, че разширяването на ЕС с шестте страни от Западните Балкани остава един от външнополитическите приоритети на България. 

    „За нас е важно Западните Балкани никога повече да не се върнат към състоянието на конфликти, противопоставяне и национализъм, в което се намираха през 90-те години на XX век“, посочи още българският министър-председател. Той добави, че ролята на Берлинския процес в това отношение е важна и България приветства инициативата отворените въпроси между шестте държави от региона да бъдат разисквани в този формат.

    „Държавите от Западните Балкани трябва да положат максимални усилия и за развитието на добросъседски отношения със своите съседи от Европейския съюз“, акцентира премиерът Борисов. Като такъв добър пример той изтъкна подписването на Договора за добросъседство между България и Република Северна Македония (РСМ), който направи възможно даването на хоризонт за начало на преговори за членство в ЕС с РСМ.

    Според Бойко Борисов, сред приносите на Берлинския процес е програмата за свързаност, насочена към създаване на условия за икономическо развитие - включително чрез финансирането на конкретни инвестиционни проекти за регионалната инфраструктура, транспорта и енергетиката.

     

    Снимка: Пресцентър на Министерски съвет 

     „От интерес за целия регион и за европейската сигурност е цялостното изграждане на Коридор № 8, който ще позволи свързването на Черно с Адриатическо море“, заяви премиерът Борисов. Премиерът акцентира върху значението на изграждащите се у нас газови интерконекторни връзки със съседните страни, за постигането на диверсификация на енергийните доставки в цяла Европа. 

     

    Западни Балкани Берлински процес Познан Коридор № 8 енергийна диверсификация газови доставки

    Оценка на новината

    0