• Русия и Китай обсъдиха ядреното си сътрудничество

    Русия и Китай обсъдиха ядреното си сътрудничество

    Дейностите в рамките на двустранното сътрудничество се провеждат успешно и често изпреварват графика, твърдят от „Росатом”

    Русия и Китай обсъдиха ядреното си сътрудничество

    Дейностите в рамките на руско-китайското сътрудничество в сферата на ядрената енергетика, договорени миналата година, се провеждат успешно и често изпреварват графика. Това стана ясно по време на 23-ото заседание на Руско-китайската подкомисия по ядрените въпроси в Нижни Новгород. През октомври 2018 г. в рекордни срокове бяха произведени и доставени в Китай радионуклидни топлинни елементи за китайската лунна програма. Подписани бяха всички изпълнителни договори за проекта за китайския демонстрационен реактор на бързи неутрони CFR600, който вече се осъществява на практика. Организирано беше сключването на редица изпълнителни договори за Седми и Осми енергоблок на АЕЦ „Тянван“ и за Трети и Четвърти енергоблок на АЕЦ „Сюйдапу“. Ключово събитие за периода беше и предсрочното предаване в търговска експлоатация на Трети и Четвърти енергоблок на АЕЦ „Тянван“, обобщават от „Росатом”.

    Генералният директор на руската корпорация „Росатом“ Алексей Лихачов и председателят на Агенцията по атомна енергия на Китай Чжан Къцзян подписаха протокол, който потвърждава резултатите от извършената работа и направленията за по-нататъшното сътрудничество между Русия и Китай в областта на атомната енергетика. Сключен беше договор за доставка на гориво за Седми и Осми енергоблок на АЕЦ „Тянван“.

    русия Китай ядрена енергетика АЕЦ "Тянван" АЕЦ "Сюйдапу" китайски реактор на бързи неутрони

    Оценка на новината

    0