• Борис Джонсън е новият британски премиер

    Борис Джонсън е новият британски премиер

    Сега Джонсън трябва да изпълни обещанието си "направи го или умри" и да доведе страната до така чакания Брекзит след малко повече от 3 месеца

    Борис Джонсън е новият британски премиер

    Борис Джонсън беше избран за лидер на британската консервативна партия и респективно - за следващия министър-председател на Обединеното кралство. Той е натоварен със задължението да изпълни обещанието си - „направи го или умри”, като доведе страната до чакания Brexit след малко повече от три месеца, пише агенция „Ройтерс”.

    Джонсън и неговият съперник за поста, външният министър Джеръми Хънт, прекараха последния месец, обикаляйки страната, в опит да спечелят подкрепата на членовете на консервативната партия, които наброяват по-малко от 200 000 и ще изберат новия британски лидер.

    Джонсън официално ще заеме поста премиер в сряда следобед, наследявайки Тереза ​​Мей, която се оттегли след провала си да убеди парламента да ратифицира споразумението за Brexit.

    С наследяването на премиерския пост Джонсън ще наследи и политическата криза, свързана с излизането на Великобритания от Европейския съюз, което трябва да стане факт на 31 октомври. Джонсън трябва да убеди ЕС да се подновят преговорите за сделката за Брекзит, или да поведе Великобритания по пътя на икономическата несигурност, която ще настъпи при неуправляемото излизане от Блока на ЕС.

    Единствената сделка за излизане от ЕС бе отхвърлена три пъти от парламента и от много депутати - включително проевропейските бунтовници в редиците на Консервативната партия, които обещават да блокират Джонсън при опит да изведе Великобритания от ЕС без споразумение.

    Новият британски премиер по-рано каза, че ще ускори подготовката за Брекзит без сделка, за да се опита да принуди преговарящите от ЕС да направят промени в споразумението.

    Британската лира поевтинява за трети пореден ден, отчасти заради опасението, че новият премиер ще подкрепи Brexit без сделка.

    Brexit без сделка - както биха искали антиевропейските радикални лидери - внезапно ще изтръгне от блока петата по големина икономика в света. Критиците твърдят, че това ще подкопае световния растеж, ще нанесе удар върху финансовите пазари и ще отслаби позицията на Лондон като водещ международен финансов център.

    Brexit Брекзит Консервативна партия Борис Джонсън министър-председател на Великобритания

    Оценка на новината

    0