• Икономическият оптимизъм по света намалява

    Икономическият оптимизъм по света намалява

    По традиция у нас преобладават песимистичните очаквания за икономиката, но в последните години има известно разведряване, сочат данните на „Галъп Интернешънъл”

    Икономическият оптимизъм по света намалява

    През последните години икономическият оптимизъм по света по-скоро намалява, след като преди това значително се покачваше – в годините след края на световната икономическа криза, показват данни на световната асоциация „Галъп интернешънъл“, обобщени специално за Българската национална телевизия, а поводът е трийсетата годишнина от началото на промените у нас. Очакванията на българите по отношение на икономическото развитие на страната пък са по традиция по-песимистични в сравнение с очакванията по света. Но пък в последните години у нас като че ли има и известно разведряване, отчитат анализаторите на „Галъп”.

    Най-големият пик на песимизма по света беше по време на световната криза преди десетилетие. След това започна и ръст на оптимизма, който премина даже над 40%, но сега вече се установява на нива от около 30%.

    Така, напоследък имаме средно 35% неутрални очаквания по света, средно 30% песимизъм и още 30% оптимизъм. Останалите се затрудняват да отговорят.  

    Въпреки че българите традиционно сме по-големи песимисти на фона на света, по отношение на икономическите си очаквания, в последните години нагласите се променят в по-положителна посока. Неутралните очаквания вземат връх за сметка на песимизма, който преобладаваше от началото на века с малки изключения.

    В края на второто десетилетие на новия век средно 15% от сънародниците ни очакват икономически подем, средно 30% - икономически трудности, а 40% не очакват промяна. Останалите се колебаят.

    Сред нашите съседи песимизмът по отношение на икономическото развитие също е силен. Дълго време Гърция е сред водещите страни по този показател, наред с Румъния, Турция, и други.

    Последните вълни на изследването на „Галъп Интернешънъл” показват, че най-сериозно се притесняват за просперитета си жителите на Европа, като сред най-големите икономически песимисти традиционно са страни като Италия, Гърция, Обединеното кралство.

    Икономически подем пък очакват жителите на страни като Нигерия, Виетнам, Индонезия и Индия.

    Изводът, който се налага от изследването накратко е, че Западът се бои за просперитета си, а Югът и Изтокът очакват просперитет.

     

     

    икономика проучване световна криза Галъп Интернешънъл оптимизъм песимизъм

    Оценка на новината

    5.00