• Китай предупреди за ответни действия, след като Тръмп заплаши с нови тарифи

    Китай предупреди за ответни действия, след като Тръмп заплаши с нови тарифи

    В четвъртък американският президент Донард Тръмп зашемети финансовите пазари, след като внезапно сложи край на примирието в търговската война, заплашвайки с нов кръг митнически тарифи

    Китай предупреди за ответни действия, след като Тръмп заплаши с нови тарифи

    В петък китайската страна даде да се разбере, че няма да се остави да бъде изнудвана и предупреди за ответни действия, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп се зарече да въведе от следващия месец нова митническа тарифа от 10% върху вноса на китайски стоки за 300 милиарда долара, предаде агенция „Ройтерс”. По този начин търговският спор между двете най-големи икономики в света отново рязко ескалира.

    Тръмп зашемети финансовите пазари в четвъртък, като заяви, че планира да въведе нов кръг митнически тарифи от 1 септември, слагайки внезапно край на примирието в търговската война с Китай, която забави глобалния растеж и прекъсна веригите за доставки.

    Пекин не би отстъпил и инч под натиска на Вашингтон, заяви говорителят на китайското външно министерство Хуа Чунинг.

    "Ако Америка приложи тези тарифи, тогава Китай ще трябва да предприеме необходимите ответни действия, за да защити основните си интереси", заяви Хуа на брифинг в Пекин.

    Няма да приемем свръх натиск, сплашване или изнудване. По важните принципни въпроси ние няма да отстъпим и инч“, отбеляза Хуа и добави, че Китай се надява САЩ да се откажат от своите илюзии“ и да се върнат към преговорите, основани на взаимно уважение и равенство.

    Тръмп също така заплаши, че ще увеличава още тарифите, дори над 25-процентния праг, ако китайският президент Си Дзинпин не успее да ускори постигането на търговска сделка.

    Възможните ответни действия от страна на Китай могат да включват реципрочни митнически тарифи, забрана за износ на редкоземни метали, които се използват повсеместно в производството - от военно оборудване до потребителска електроника, и санкции срещу американските компании в Китай, смятат анализаторите.

    финансови пазари търговска война между САЩ и Китай търговски мита

    Оценка на новината

    0