• Европейците са оптимисти за бъдещето на Съюза

    Европейците са оптимисти за бъдещето на Съюза

    Новото проучване на „Евробарометър” отчита рекордна подкрепа за еврото и най-високото доверие в ЕС от 2014 година насам

    Европейците са оптимисти за бъдещето на Съюза

    Пролетното издание на проучването „Стандартен Евробарометър“ сочи, че положителното възприятие на гражданите за Европейския съюз значително е нараснало във всички сфери. Доверието в ЕС и оптимизмът за бъдещето са на най-високото си равнище от 2014 г. насам, показват данните от изследването

    Сред основните констатации са рекордно високата подкрепа за еврото, а изменението на климата се нареди на второ място сред основните грижи на европейците, след имиграцията.

    Доверието в ЕС е с най-високата стойност от 5 години насам и продължава да бъде по-високо от доверието в националните правителства или парламенти. В двадесет държави-членки доверието в ЕС нараства, като най-високите резултати са в Литва (72 %), Дания(68 %) и Естония (60 %). Освен това над половината от попитаните са „склонни да имат доверие“ в ЕС в Люксембург (59 %), Финландия (58 %), Португалия (57 %), Малта и Швеция (56 %), България и Унгария (55 %), Ирландия, Полша, Нидерландия и Кипър (54 %), Румъния и Австрия(52 %), Латвия и Белгия (51 %).

    Мнозинството от европейците са оптимисти за бъдещето на ЕС (61 %,), докато едва 34 % са песимистично настроени. Най-висок е оптимизмът в Ирландия (85 %), Дания (79 %), Литва (76 %) и Полша (74 %). В другия край на скалата оптимизмът е по-слабо изразен в Обединеното кралство (47 %) и във Франция (50 %).

    Мнозинството от европейците — 55 %, заявяват, че са удовлетворени от функционирането на демокрацията в ЕС — най-високият резултат от есента на 2004 г. насам (+ 5 процентни пункта от есента на 2018 г. насам; + 11 от пролетта на 2014 г.), а броят на „неудовлетворените“ намалява с пет процентни пункта до 36 %.

    Рекордно висока подкрепа за еврото

    Подкрепата за Икономическия и паричен съюз и за еврото достига нов рекорден резултат — с над три четвърти от респондентите в еврозоната в полза на единната валута. В ЕС като цяло подкрепата за еврото остава стабилна с 62%.

    Преобладават положителните становища относно положението на националните икономики (49 % считат положението за добро, а 47 % — за лошо). Най-високи са резултатите в Люксембург (94 %), Дания (91 %) и Нидерландия (90 %). Най-нисък процент от положителните мнения се наблюдава в Гърция (7%), Хърватия и България (20 %), Италия (22 %), Испания (26 %) и Франция (29 %).

    Гражданството на ЕС и свободното движение се възприемат като най- важни постижения на ЕС

    Във всички 28 държави членки над половината от отговорилите се чувстват граждани на ЕС. В целия ЕС това чувство се споделя от 73 % от запитаните.

    Основни опасения на равнище ЕС и на национално равнище: по-голямо внимание за изменението на климата и околната среда

    Имиграцията продължава да бъде основна грижа на равнище ЕС, посочвана от 34% от респондентите, въпреки значителното намаление (-6 процентни пункта спрямо есента на 2018 г.). Изменението на климата, което заемаше пето място през есента на 2018 г., бележи силно увеличение (+ 6 от есента на 2018 г.) и сега е вторият по важност проблем. Три опасения се оценяват на еднакво равнище: икономическото положение (18 %), състоянието на публичните финанси на държавите членки (18 %) и тероризмът (18 %).

    Безработицата, която сега е на седма позиция сред грижите на равнище ЕС (12 %), остава основната грижа на национално равнище (21 %), заедно с повишаващите се цени/инфлация/разходи за живот (21 %) и здравеопазването и социалната сигурност (21 %).

    евро Евробарометър доверие в ЕС изменение на климата имиграция безрабоница

    Оценка на новината

    0