• Президентът на Италия започва консултации за намиране на изход от политическата криза

    Президентът на Италия започва консултации за намиране на изход от политическата криза

    Резултатът от разговорите ще бъде или съставянето на 67-то правителство в страната на Ботуша след Втората световна война, или провеждането на предсрочни парламентарни избори

    Президентът на Италия започва консултации за намиране на изход от политическата криза

    Президентът на Италия Серджо Матарела започна двудневни консултации с политическите партии в търсене на изход от създалата се правителствена криза в страната. Резултатът от разговорите ще бъде или съставянето на 67-то правителство в страната на Ботуша след Втората световна война, или провеждането на предсрочни парламентарни избори.

    Премиерът Джузепе Конте подаде оставка във вторник, след като обвини собствения си министър на вътрешните работи Матео Салвини в провала на коалицията и застрашаването на икономиката с цел лична и политическа изгода.

    На 8 август Салвини, лидер на крайнодясната партия Лига, обяви, че коалицията на неговата партия с популисткото движение „5 звезди” е мъртва и призова за предсрочни избори.

    Салвини многократно е обещавал, че правителството, управлявало 14 месеца, ще изпълния пълния си петгодишен мандат и изглеждаше уверен, че неговият ход ще предизвика предсрочни избори, което ще му позволи да спечели огромната популярност на Лигата,обобщава агенция „Ройтерс”.

    Гамбитът обаче, може да предизвика обратен удар и да отвори вратата към властта на неговите съперници.

    Политици от „5 звезди” и лявоцентристката Демократическа партия открито обсъждат формирането на нова коалиция, която ще тласне Лигата в опозиция и ще даде на Италия по-центристко, проевропейско правителство, съобщава "Ройтерс".

    Финансовите пазари реагираха с повишение на оставката на Конте, изразявайки надеждата, че коалицията между „5 звезди” и Демократическата партия е възможна.

    Салвини обвини другите страни, че се опитват да се споразумеят заедно, защото се страхуват да се върнат на урните, но отиващият си премиер Конте каза, че новата политическа несигурност е последното нещо, от което се нуждае Италия, тъй като подготвя труден бюджет за 2020 г. през есента.

    Правителствената криза създаде несигурност на пазарите и доверието на инвеститорите може допълнително да се влоши по време на преговорите за бюджета за 2020 г., коментираха по-рано анализаторите на „Кофас” – компания-лидер в кредитното застраховане и управлението на риска.

    Политическата криза вече изтласка доходите от италианския 10-годишен публичен дълг до 1,83%, най-високото ниво за пет седмици. По-високата доходност на държавните облигации обаче ще засили уязвимостта на местните банки към суверенен риск, тъй като те държат по-голямата част от публичния дълг на Италия“, заяви Еуджен Аническу, управител на „Кофас” за България и Румъния.

    Тежестта на дълга е още по-притеснителна, тъй като италианската икономика вече е отслабена, отбелязват още от „Кофас”. След като влезе в техническа рецесия през четвъртото тримесечие на 2018 година, растежът беше нулев през първата половина на 2019 г. (тримесечното изменение на БВП беше 0,1% през първото тримесечие и 0,0% през второто). Италианската политическа криза, както и противопоставянето на Салвини към европейските институции, могат да влошат доверието, което вече е нарушено от търговското напрежение и Brexit. Ако растежът се забави и ръстът на суверените се повиши, основният излишък на правителството вероятно ще бъде недостатъчен, за да предотврати увеличаване на публичния дълг, заключават анализаторите от компанията за управление на кредитния риск.

    Италия политическа криза предсрочни избори дълг консултации Серджо Матарела Матео Салвини Джузепе Конте коалиция Лига Движение "5 звезди" рецесия

    Оценка на новината

    0