• Премиерът Джонсън се сблъсква с все по-големи предизвикателства за Брекзит

    Премиерът Джонсън се сблъсква с все по-големи предизвикателства за Брекзит

    Ирландия отхвърли предложението на Лондон за отпадане на предпазната клауза за границата със Северна Ирландия като категорично неприемливо

    Премиерът Джонсън се сблъсква с все по-големи предизвикателства за Брекзит

    Планът на британския премиер Борис Джонсън за Brexit се сблъска с нарастващи правни, политически и дипломатически предизвикателства в петък, след като Ирландия определи предложението на Великобритания за отпадане на предпазната клауза за границата със Северна Ирландия като неприемливо, а бившият британски лидер Джон Майор се опита да спре решението на Джонсън за временно преустановяване на работата на парламента, предаде агенция „Ройтерс”. Европейските лидери провеждат неформална среща в Хелзинки.

    Крайният изход от мъчителната тригодишна криза във Великобритания по отношение на Brexit остава неясен, като вариантите варират от шоково напускане на Съюза без сделка или споразумение в последната минута, до избори или референдум, които могат да отменят цялото начинание.

    Джонсън, лицето на кампанията за Брекзит през 2016 г., обеща да изведе Обединеното кралство от Европейския съюз след два месеца със или без споразумение, заплаха, с която настоящият премиер се надява да убеди Брюксел да се съгласи на споразумението, което той иска.

    Офертата на Джонсън за отпадане на предпазния механизъм за ирландската граница, което заплашва да се наложи граничен контрол между Ирландия и Северна Ирландия, беше отхвърлена и от Дъблин, откъдето заявиха, че предложението на Лондон е напълно неприемливо.

    „Борис Джонсън очертава много ясна и твърда позиция, но това е напълно необоснована позиция, която ЕС не може да приеме и той трябва да знае това“, заяви ирландският външен министър Саймън Ковъни.

    Германският външен министър Хайко Маас заяви, че Великобритания трябва да направи конкретни предложения възможно най-скоро, но допълни, че ЕС не може да си представи да отвори отново за разглеждане Споразумението за оттегляне, което предшественикът на Джонсън Тереза ​​Мей договори с Брюксел през ноември.

    На 28 август Кралицата одобри искането на Джонсън временно да бъде спряна работата на парламента от 9 септември до 14 октомври, ход, който гарантира, че парламентът ще заседава около четири дни по-малко, отколкото се очакваше.

    В парламента битката за Brexit трябваше да започне сериозно на 3 септември, когато депутатите се завръщат от лятната си почивка и ще се опитат да свалят правителството или да го принудят да действа чрез закон, предназначен да предотврати излизането на Великобритания от ЕС без сделка, обобщава „Ройтерс”.

    сделка Брекзит граница Борис Джонсън Ирландия Северна Ирландия

    Оценка на новината

    0