• Откриха филиал на руския Национален ядрен университет в столицата на Узбекистан

    Откриха филиал на руския Национален ядрен университет в столицата на Узбекистан

    Новооткритото висше учебно заведение в столицата на Узбекистан е първият филиал на Московския инженерно-физически институт в чужбина, като обучението на студентите ще бъде платено от бюджета

    Откриха филиал на руския Национален ядрен университет в столицата на Узбекистан

    В столицата на УзбекистанТашкент, беше открит филиал на Националния изследователски ядрен университет „Московски инженерно-физически институт“ (МИФИ). Това е първият филиал на висшето учебно заведение зад граница. Институтът е признат не само в Русия, но и на международно ниво. Всички випускници на филиала ще получат диплома по руски образец, която се признава в Узбекистан и чужбина, ще им бъдат осигурени и работни места в местните предприятия на атомната индустрия.

    Генералният директор на „Росатом“ Алексей Лихачов, който присъства на откриването, изрази увереност, че откриването на филиала на МИФИ ще помогне за развитието на качествена програма за подготовка на специалисти за атомната индустрия в Узбекистан.

    „Строителството на първата АЕЦ в Узбекистан е мащабен проект, чиято реализация е невъзможна без развитието на кадровия потенциал. Подготовката на специалисти е основа за успешното развитие на атомния отрасъл в страната и ние се радваме, че нашето сътрудничество с узбекистанските колеги в тази сфера е толкова успешно“, заяви Лихачов.

    Идеята за откриването на филиала е на президента на Узбекистан Шавкат Мирзийоев. Основно направление в дейността на новия ВУЗ ще бъде подготовката на висококвалифицирани инженерни кадри в сферата на ядрената енергетика и топлофизиката, както и за фундаментални и приложни научни изследвания в областта на ядрената физика.

    За обучението, заедно с узбекистанските специалисти, са привлечени и висококвалифицирани преподаватели от Русия с многогодишен опит във водещи руски и чуждестранни ВУЗ-ове. Студентите ще имат възможност да слушат лекции на световни експерти чрез дистанционно обучение, като едни от първите лектори ща бъдат представители на Международната агенция за атомна енергия и специалисти от „Росатом“.

    Първите 100 студенти успешно преминаха входните изпити и скоро ще започнат да учат в новия кампус. Обучението ще бъде платено от бюджета.

    Узбекистан Росатом ядрена енергетика Ташкент Националн изследователски ядрен университет МИФИ топлофизика

    Оценка на новината

    0