• Европейската комисия с нови приоритети и състав

    Европейската комисия с нови приоритети и състав

    В Комисията "Фон дер Лайен" българският еврокомисар Мария Габриел получава ресора „Иновации и младеж“ и вече ще отговоря за създаването на нови перспективи пред младото поколение

    Европейската комисия с нови приоритети и състав

    Новоизбраният председател на Европейската Комисия Урсула фон дер Лайен представи своя екип и новата структура на изпълнителния орган на Съюза. В новата Комисия българският еврокомисар Мария Габриел получава ресора „Иновации и младеж“ и вече ще отговоря за създаването на нови перспективи за младото поколение.

    „Този екип ще очертае европейския път: ще предприемем решителни действия за борба с изменението на климата, ще изградим партньорство със Съединените щати, ще дефинираме отношенията си с един по- самоуверен Китай и ще бъдем надежден съсед, на Африка например. Този екип трябва да отстоява нашите ценности и стандарти от световна класа... Ръководената от мен Комисия ще бъде геополитическа Комисия, работеща за устойчиви политики. Искам също така Европейският съюз да бъде пазител на многостранното сътрудничество. Защото знаем, че сме по-силни, като заедно правим това, което не можем да направим сами“, заяви Урсула фон дер Лайен.

    Новоизбраният председател иска да ръководи силно мотивиран колегиум, който разбира Европа и се вслушва в исканията на европейците. Поради тази причина ще има и други промени в работата на новата Комисия:

    • Всички членове на колегиума ще посетят всяка държава членка през първата половина на мандата си. Те трябва да опознаят не само столиците, но и да посетятрегионите, в които хората в Европа живеят и работят.
    • Както Европа, така и Комисията трябва да бъдат подготвени за цифровата ера. Заседанията на колегиума ще бъдат електронни и без документи на хартиен носител.
    • Целта на новата Комисия е да улесни живота на хората и предприятията. Когато Комисията създава нови законови и подзаконови разпоредби, тя ще прилага принципа, че при въвеждането на нова разпоредба отпада стара, с цел да се намали бюрокрацията.

    Нова структура

    Новият колегиум ще се състои от осем заместник-председатели, в това число върховния представител на Съюза по въпросите на външната политика и политиката на сигурност (Жозеп Борел)

    Трима изпълнителни заместник-председатели ще имат двойна функция. Те ще бъдат едновременно заместник-председатели, отговарящи за една от трите основни теми в новия дневен ред на Брюксел, и членове на Комисията.

    Изпълнителният заместник-председател Франс Тимерманс (Нидерландия) ще координира работата по Европейския зелен пакт. Той ще отговаря и за политиката за борба с изменението на климата със съдействието на Генерална дирекция „Действия по климата“.

    Изпълнителният заместник-председател Маргрете Вестегер (Дания) ще координира цялата програма за подготвеност на Европа за цифровата ера и ще бъде комисар по въпросите на конкуренцията с подкрепата на Генерална дирекция „Конкуренция“.

    Изпълнителният заместник-председател Валдис Домбровскис (Латвия) ще координира работата в областта на икономиката в интерес на хората и ще бъде комисар, отговарящ за финансовите услуги, със съдействието на Генерална дирекция „Финансова стабилност, финансови услуги и съюз на капиталовите пазари“.

    Останалите петима заместник-председатели са:

    Жозеп Борел (Испания), „По-силна Европа на световната сцена“;

    Вера Йоурова, (Чешка република): „Ценности и прозрачност“;

    Маргаритис Схинас (Гърция): „Съхраняване на европейския ни начин на живот“;

    Марош Шефчович (Словакия): „Междуинституционални отношения и перспективи“;

    Дубравка Шуица (Хърватия): „Демокрация и демография“

    Останалите кандидати за комисари са:

    Йоханес Хан (Австрия) ще отговаря за ресор „Бюджет и администрация“ и ще се отчита пряко пред председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен.

    Дидие Рейндерс (Белгия) ще отговаря за ресор „Правосъдие“ (включително по въпросите за върховенството на закона).

    Мария Габриел (България) преминава към създаването на нови перспективи за младото поколение, ресор „Иновации и младеж“.

    Стела Кириaкидес (Кипър) ще ръководи ресор „Здравеопазване“.

    Кадри Симсон (Естония) ще отговаря за ресор „Енергетика“.

    Юта Урпилайнен (Финландия) ще поеме отговорността за ресор „Международни партньорства“.

    Силви Гулар (Франция) - Като комисар за ресора „Вътрешен пазар“ тя ще ръководи работата в областта на индустриалната политика и ще насърчава цифровия единен пазар. Тя ще отговаря и за новата Генерална дирекция „Отбранителна промишленост и космическо пространство“.

    Ласло Трочани (Унгария) ще ръководи ресор „Съседство и разширяване“.

    Фил Хоган (Ирландия) ще допринесе с опита си в новата Комисия в ресор „Търговия“.

    Паоло Джентилони (Италия) —ще сподели големия си опит в ресор „Икономика“.

    Виргиниюс Синкявичюс (Литва) ще отговаря за „Околна среда и океани“.

    Никола Шмит (Люксембург) ще отговаря за ресор „Работни места“.

    Хелена Дали (Малта) ще ръководи ресор „Равнопоставеност“.

    Януш Войчеховски (Полша) ще отговаря за ресор „Земеделие“.

    Елиза Ферейра (Португалия) ще ръководи ресор „Сближаване и реформи“.

    Рована Плумб (Румъния) ще отговаря за ресор „Транспорт“.

    Янез Ленарчич (Словения) ще отговаря за ресор „Управление при кризи“.

    Илва Йохансон (Швеция) ще ръководи ресор „Вътрешни работи“.

    Като следващ етап Европейският парламент трябва да одобри целия колегиум на членовете на Комисията, включително върховния представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност/заместник-председателя на Европейската комисия. Това ще бъде предшествано от изслушване на кандидатите за комисари в съответните парламентарни комисии. След като Европейският парламент даде одобрението си, Европейският съвет официално ще назначи Европейската комисия в новия й състав.

    европейска комисия Брюксел Мария Габриел Урсула фон дер Лайен нов състав

    Оценка на новината

    0