• Европарламентът одобри Кристин Лагард за председател на ЕЦБ

    Европарламентът одобри Кристин Лагард за председател на ЕЦБ

    Ако бъде одобрена от Европейския съвет, Кристин Лагард трябва да замести настоящия председател на ЕЦБ Марио Драги на 1 ноември

    Европарламентът одобри Кристин Лагард за председател на ЕЦБ

    С 394 гласа „за“, срещу 206 гласа „против“ и 49 гласа „въздържал се“, евродепутатите дадоха своята подкрепа за кандидатурата на Кристин Лагард за следващ председател на Европейската централна банка, информираха от пресслужбата на институцията.

    Европейският парламент дава своето необвързващо становище дали кандидатът е подходящ за заемането на длъжността председател на ЕЦБ, като окончателното решение се взема от Европейския съвет. Кристин Лагард трябва да замести настоящия председател на ЕЦБ Марио Драги на 1 ноември.

    Кандидатурата на г-жа Лагард ще бъде поставена в дневния ред на заседанието на Европейския съвет през октомври.

    Кристин Лагард беше номинирана за поста председател на ЕЦБ през юли от лидерите на страните в ЕС. Тя беше изпълнителен директор на Международния валутен фонд от 2011 г., а преди това е заемала няколко пъти министерски постове във Франция, включително като министър на икономиката, финансите и промишлеността от 2007 до 2011 г.

    Председателите на ЕЦБ се назначават за еднократен мандат от осем години по решение на държавните и правителствените глави в ЕС, но преди това Парламентът трябва да изрази становището си. Мнението на депутатите не е обвързващо за Европейския съвет, но има тежест за легитимността на кандидата, тъй като идва от демократично избрания орган на ЕС.

    Ако г-жа Лагард получи поста, тя ще бъде първата жена начело на ЕЦБ. Депутатите в ЕП са заявявали, че искат да видят повече жени на висши позиции в сферата на икономиката и паричната политика.

    Ключов принцип в работата на Европейската централна банка е нейната политическа независимост, което означава, че тя е свободна да преследва зададената й цел да поддържа стабилни цени, без да бъде подлагана на политически натиск.

     

    Снимка: Пресслужба на Европейския парламент

    ЕЦБ Европейски парламент Кристин Лагард Европейски Съвет Марио Драги

    Оценка на новината

    5.00