• Новият Европарламент подкрепя позицията на ЕС за Брекзит

    Новият Европарламент подкрепя позицията на ЕС за Брекзит

    Евродепутатите се ангажират да отхвърлят всяко Споразумение за оттегляне без предпазния механизъм

    Новият Европарламент подкрепя позицията на ЕС за Брекзит

    Европейският парламент продължава да подкрепя „организирано оттегляне на Обединеното кралство“ въз основа на вече постигнатото Споразумение за оттегляне, потвърдиха евродепутатите в своя резолюция, приета  на 18 септември, съобщиха от пресслужбата на институцията.

    Споразумението за оттегляне е справедливо, балансирано и предоставя правна сигурност, отбелязват евродепутатите в своята резолюция, която потвърждава отново подкрепата на Парламента за „организиран Брекзит“.

    Правна сигурност

    Парламентът подчертава, че Споразумението за Брекзит защитава правата на гражданите на ЕС и на британските граждани, предоставя механизъм за финансово уреждане на задълженията на Обединеното кралство, и отговаря на искането на Обединеното кралство за преходен период. Споразумението за оттегляне допълнително предоставя необходимия предпазен механизъм, който запазва настоящата ситуация в Ирландия чрез защита на Споразумението от Разпети петък и гарантиране на сътрудничеството между Севера и Юга.

    В резолюцията членовете на ЕП изразяват готовността си за връщане към първоначалното предложение на ЕС за предпазен механизъм, предназначен само за Северна Ирландия. Те също така приветстват разглеждането на „алтернативни възможности“, ако са правно и оперативно надеждни и отговарят на принципите на ЕС. Те обаче подчертават, че няма да позволят одобрение за Споразумение за оттегляне без предпазен механизъм.

    В резолюцията на евродепутатите се акцентира още, че Обединеното кралство би поело цялата отговорност за оттегляне „без Споразумение“ и сериозните последствия от това.

    Парламентът изтъква, че сценарий „без Споразумение” не би премахнал ангажиментите и финансовите задължения, защитата на правата на гражданите, както и спазването на Споразумението от Разпети петък, на които се основават всякакви бъдещи отношения между ЕС и Обединеното кралство.

    Гарантирането на правата и житейските избори на гражданите на ЕС в Обединеното кралство и на британските граждани в ЕС остава основен приоритет на Парламента, като евродепутатите изразяват тяхната загриженост във връзка с прилагането на схемата на Обединеното кралство за уседналост. Те насърчават останалите 27 държави-членки да подходят щедро и последователно в това отношение, и да гарантират правната сигурност на британските граждани, пребиваващи в ЕС.

    Брекзит споразумение Северна Ирландия предпазен механизъм Европарламент резолюция

    Оценка на новината

    0