• Фалшиви стоки за 740 милиона евро са задържани от европейските митници през 2018 г.

  Фалшиви стоки за 740 милиона евро са задържани от европейските митници през 2018 г.

  Китай е продължил да бъде източник номер едно на стоки, нарушаващи права върху интелектуална собственост

  Фалшиви стоки за 740 милиона евро са задържани от европейските митници през 2018 г.

  През 2018 г. на европейските митници са задържани почти 27 милиона артикула, чиято стойност на черния пазар би била близо 740 милиона евро, сочи доклад на Европейската комисия. Броят на задържаните пратки с фалшиви стоки за внос в ЕС се е увеличил през 2018 г. поради множеството малки куриерски и пощенски колети. Броят на задържаните пратки е скочил от 57 433 през 2017 г. на 69 354 през 2018 г., макар общият брой на задържаните артикули да е намалял в сравнение с предишни години.

  Първенството сред всички задържани артикули се държи от цигарите, които възлизат на 15% от общото количество. След тях се нареждат играчките (14%), опаковъчните материали (9%), етикетите и стикерите (9%), както и облеклото (8%). Продуктите за ежедневно лично ползване в дома, като продуктите за грижа за тялото, лекарствата, играчките и електроуредите за бита, възлизат на почти 37% от общия брой задържани артикули.

  Китай е продължил да бъде източник номер едно на стоки, нарушаващи права върху интелектуална собственост. От Северна Македония са потеглили най-много фалшиви алкохолни напитки. Турция е била главният източник на други напитки, парфюми и козметика. Митниците на ЕС са засекли голям брой фалшифицирани часовници, мобилни телефони и аксесоари, мастилени касети и тонери, компактдискове и DVD дискове, етикети и стикери от Хонконг, Китай. Държавата — основен източник на компютърно оборудване, е Индия, на цигари — Камбоджа, а на опаковъчни материали — Босна и Херцеговина.

   

  Китай цигари фалшиви стоки европейски митници

  Оценка на новината

  0