• Продължават търговските преговори между САЩ и Китай във Вашингтон

    Продължават търговските преговори между САЩ и Китай във Вашингтон

    Дискусиите са съсредоточени основно върху селското стопанство, включително исканията на САЩ Китай да увеличи значително покупките на американска соя и други селскостопански стоки, твърдят запознати източници пред "Ройтерс"

    Продължават търговските преговори между САЩ и Китай във Вашингтон

    И в петък продължават разговорите между търговските преговарящи от САЩ и Китай, които в четвъртък възобновиха разговорите лице в лице за първи път от близо два месеца, опитвайки се да преодолеят дълбоките политически различия между двете най-големи икономики и да намерят изход от продължителната търговска война, информира агенция „Ройтерс”.

    Преговарящите трябва да положат основите за предстоящата среща на високо ниво в началото на октомври. Тогава ще се реши дали двете страни работят за решение или се насочват към нови и по-високи тарифи.

    Делегация от около 30 китайски представители, водена от заместник- министъра на финансите, се срещна с колегите си в офиса на американския търговски представител близо до Белия дом. Заместникът на Лайтхайзер Джефри Гериш ръководи делегацията на САЩ.

    Смята се, че дискусиите са съсредоточени основно върху селското стопанство, включително исканията на САЩ Китай да увеличи значително покупките на американска соя и други селскостопански стоки, заяви пред „Ройтерс” човек, запознат с плановете за дискусиите.

    Две от преговорните сесии през двата дни ще обхванат селскостопанските въпроси, и само една ще бъде посветена на засилването на защитата на интелектуалната собственост в Китай и принудителния трансфер на американски технологии към китайски фирми.

    Министърът на финансите Стивън Мнучин, който заедно с търговския представител Робърт Лайтхайзeр и вицепремиерът на Китай ще участва в дискусиите през октомври, заяви, че валутните въпроси ще бъдат в центъра на вниманието на новия кръг преговори.

    Мнучин официално обяви Китай за валутен манипулатор миналия месец, след като юанът поевтиня спрямо долара.

    Миналата седмица обаче Тръмп отложи планираното за 1 октомври увеличение на тарифите за китайски вносни стоки на стойност 250 милиарда долара за средата на месеца, а Китай отмени тарифите за някои американски лекарства срещу рак, съставки за храна за животни и смазочни материали.

    В четвъртък американският търговски представител заяви, че много китайски продукти ще бъдат изключени от обхвата на съществуващите тарифи, включително нашийници за кучета, някои авточасти, лампички за коледни елхи, и др.

    Търговските експерти, изпълнителните директори и правителствените служители и в двете страни казват, че дори ако преговорите през септември и октомври доведат до междинна сделка, търговската война между САЩ и Китай се е втвърдила в политическа и идеологическа битка, която протича далеч по-дълбоко от тарифите и може да отнеме години за разрешаване, обобщава „Ройтерс”.

    соя търговска война между САЩ и Китай Робърт Лайтхайзер Стивън Мнучин селскостопански продукти преговор Вашингтон търговски тарифи

    Оценка на новината

    0