• След фалита на "Томас Кук": британският премиер пита защо ръководството е получавало толкова големи заплати

    След фалита на "Томас Кук": британският премиер пита защо ръководството е получавало толкова големи заплати

    Аварийните полети върнаха 14 700 души обратно в Обединеното кралство с 64 полета в понеделник, като се очаква над 135 000 други клиенти на туроператора да се приберат у дома през следващите 13 дни

    След фалита на "Томас Кук": британският премиер пита защо ръководството е получавало толкова големи заплати

    В момента около 600 000 клиенти на фалиралия туроператор „Томас Кук” са в чужбина и се нуждаят от помощта на правителствата и застрахователните фирми, за да се завърнат у дома от места като Канкун, Куба и Кипър, информира агенция „Ройтерс”. Най-старата туристическа компания в света управляваше хотели, курорти и авиокомпании, които обслужват 19 милиона души годишно.

    В Ню Йорк британският премиер Борис Джонсън постави въпроса защо държавата трябва да бъде отговорна за действията на добре платени директори и каза, че туроператорите трябва да имат някаква застраховка срещу подобен внезапен погром.

    „Имам въпрос и за това дали е редно директорите ,или който и да е от борда, да си плащат такива големи суми, когато предприятията могат да бъдат провалени по този начин“, каза Джонсън.

    „Томас Кук” фалира заради натрупания от компанията дълг в размер на 2.1 милиарда долара, в резултат на поредица злополучни сделки, които дадоха предимство на находчиви онлайн конкуренти, обобщава "Ройтерс". Туроператорът трябваше да продава три милиона пътувания годишно, само за да обслужва лихвените плащания по своите дългове.

    Британското правителство заяви, че не желае да "хвърля пари на вятъра", за да подкрепи компанията.

    Според информации от понеделник турското правителство и група испански хотелиери са били готови да подкрепят план за спасяване на „Томас Кук” на стойност 200 милиона паунда, подкрепен от британска държавна гаранция.

    Бизнес секретарят Андреа Лийдъмс обаче заяви, че въпросната сума няма да поддържа оператора повече от няколко седмици.

    „Мисля, че въпросът, които трябва да си зададем сега е, как може да предотвратим подобно нещо да се случи в бъдеще?“, каза Джонсън.

    Аварийните полети върнаха 14 700 души обратно в Обединеното кралство с 64 полета в понеделник, като се очаква над 135 000 други клиенти на туроператора да се приберат у дома през следващите 13 дни, по данни на британския авиационен регулатор, цитиран от „Ройтерс”.

    За вторник бяха предвидени седемдесет и четири полета, които да върнат 16 500 души. Общо са планирани над 1000 полета.

    „Организирането на връщане на хора от подобен мащаб и характер е безпрецедентно, и за съжаление ще има някои неудобства и смущения за клиентите. Ще направим всичко възможно, за да ги сведем до минимум, докато операцията продължава“, каза Ричард Мориарти, главен изпълнителен директор на британското управление за гражданска авиация.

    застраховка фалит Полети дълг Борис Джонсън "Томас Кук" туроператор

    Оценка на новината

    0