• Румънската юристка Лаура Кьовеши е първият европейски главен прокурор

    Румънската юристка Лаура Кьовеши е първият европейски главен прокурор

    Европейската прокуратура ще бъде независима служба на Европейския съюз с компетентност да разследва и преследва по наказателен ред престъпленията против бюджета на ЕС

    Румънската юристка Лаура Кьовеши е първият европейски главен прокурор

    Европейският парламент и Съветът на Европейския съюз се съгласиха Лаура Кодруца Кьовеши да бъде назначена за първия европейски главен прокурор, съобщи пресслужбата на Брюксел.

    Европейската прокуратура ще бъде независима и децентрализирана прокурорска служба на Европейския съюз с компетентност да разследва и преследва по наказателен ред престъпленията против бюджета на ЕС, като например измами, корупция или тежки трансгранични измами с ДДС, както и да предава на съд извършителите на такива престъпления. Регламентът за създаване на Европейската прокуратура по процедурата за засилено сътрудничество беше приет на 12 октомври 2017 г. и влезе в сила на 20 ноември 2017 г.

    На този етап участват 22 държави от ЕС. Седалището на Европейската прокуратура ще бъде в Люксембург, а мандатът на г-жа Кьовеши ще бъде седем години без възможност за подновяване.

    Комисарят по въпросите на бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер  заяви: "Европейската комисия работи усилено, за да гарантира, че всяко евро от бюджета на ЕС се разходва съгласно правилата и носи европейска добавена стойност. Това означава също така да се води ефективна борба с измамите, засягащи бюджета на ЕС. Досега Европейската служба за борба с измамите (OLAF) имаше съществена роля в постигането на тази цел. Тя ще продължи своята дейност като независима разследваща служба, допринасяща за възстановяването на дължими средства, както и за прилагането на други мерки за защита. Европейският прокурор ще гарантира укрепването на действията на равнище Съюз и реалното изправяне пред съд на лицата, извършили престъпления във вреда на бюджета на Съюза. Пожелавам на новоизбрания главен прокурор успех в преодоляването на предизвикателствата, пред които е изправена. Както Европейската комисия, така и OLAF ще ѝ помагат активно в предстоящите ѝ задачи”.

    От името на Комисията говори и комисарят по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете Вера Йоурова: „Постигнатото съгласие показва недвусмислено, че ЕС гледа сериозно на борбата с финансовите престъпления и на защитата на парите на данъкоплатците. Европейската прокуратура представлява единствена по рода си структура за отдаване на приоритетно внимание на борбата с трансграничните престъпления и за гарантиране, че нито едно престъпление срещу бюджета на ЕС няма да остане ненаказано. Тя отговаря на исканията на европейските граждани и предоставя на европейските прокурори нови амбициозни инструменти за разследване и наказателно преследване на тези престъпления на европейско равнище. Приветствам постигането на съгласие за назначаването на г-жа Кьовеши като първия европейски главен прокурор. Уверена съм, че г-жа Кьовеши ще се справи много добре в ролята на ръководител на Европейската прокуратура”.

    Постигнатото съгласие прави възможно създаването на новата служба до края на 2020 г., каквито са плановете на Брюксел.

    Ежегодно в цяла Европа националните бюджети губят приходи от ДДС в размер на най-малко 50 милиарда евро поради трансгранични измами, сочи статистиката на общността.

     

    Снимка: U.S. Embassy Romania from Bucharest, Romania - Ziua Independenţei 2018 (Independence Day 2018), CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=77662690

    бюджет европейска прокуратура Лаура Кьовеши трансгранични престъпления

    Оценка на новината

    0