• Изслушаха Мария Габриел в Европарламента

    Изслушаха Мария Габриел в Европарламента

    Оценката за представянето на Мария Габриел ще стане ясна в следващите 24 часа

    Изслушаха Мария Габриел в Европарламента

    Настоящият български еврокомисар и кандидат за комисар за иновациите и младежта Мария Габриел беше изслушана от Комисията по култура и образование и Комисията по промишленост, изследвания и енергетика в Европейския парламент.

    Координаторите на политическите групи ще се срещнат в следващите 24 часа, за да дадат своята оценка на представянето Габриел.

    По време на нейното встъпително изказване, Мария Габриел изтъкна важността на създаването на европейско пространство за научни изследвания, иновации, образование, култура и спорт, както и синергии между програмите, за да могат те да отговорят на очакванията на европейците, най-вече в областта на устойчивото развитие и създаването на нови възможности за младежите.

    Двете комисии бяха критични относно това, че не се споменава “култура” и “научни изследвания” в заглавието на ресора на комисаря, предаде представителството на Европейската комисия в България.

    Членовете на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика подчертаха необходимостта от амбициозен бюджет за предстоящата научноизследователска програма „Хоризонт Европа”.

    Евродепутатите от Комисията по култура и образование повдигнаха въпроси свързани с бюджета на програмата „Еразъм+”, призовавайки кандидата да увеличи тройно бюджета ѝ. Те също поискаха да разберат как дигитализацията може да бъде полезна за европейското наследство, както и как най-добре може да се предпази и гарантира достъпът до култура и образование за всички културни и езикови малцинства в Европа. Допълните въпроси бяха свързани с необходимостта от насърчаване на аудиовизуалните медии от културна гледна точка.

    На основата на препоръките на комисията, на 17 октомври Председателският съвет ще вземе решение дали Парламентът е получил достатъчно информация, за да обяви процеса на изслушванията за приключил. Ако не се налагат нови изслушвания, евродепутатите ще гласуват цялостния състав на Европейската комисия на 23 октомври в Страсбург.

    Снимка: https://www.flickr.com/photos/european_parliament/48822420766/in/photostream/

    CC-BY-4.0: © European Union 2019 – Source: EP

     

    иновации Европейски парламент Еразъм+ Мария Габриел Хоризонт Европа изслушване

    Оценка на новината

    0