• САЩ пренасят търговската война и в Европа с тарифи за европейските самолети, сирене, уиски

    САЩ пренасят търговската война и в Европа с тарифи за европейските самолети, сирене, уиски

    Световната търговска организация даде "зелена светлина" на САЩ да налага мита върху стоки от ЕС на стойност 7.5 милиарда долара годишно

    САЩ пренасят търговската война и в Европа с тарифи за европейските самолети, сирене, уиски

    В сряда Съединените щати заявиха, че ще наложат тарифи от 10% върху вноса на самолетите Airbus (AIR.PA), произведени в Европа, както и мита от 25% за френското вино, шотландско и ирландско уиски, и сиренето, произведено на континента - като наказание за евросубсидиите за „Еърбъс”, предаде агенция „Ройтерс”.

    Съобщението дойде, след като Световната търговска организация даде зелена светлина на Вашингтон да налага мита върху стоки от ЕС на стойност 7.5 милиарда долара годишно, което заплашва да разпали трансатлантическата търговска война.

    Мерките ще последват тарифите, с които САЩ и Китай обложиха вноса си взаимно, на стойност стотици милиарди долари ов хода на тяхната търговска война, продължила повече от година.

    Целевият списък на търговския представител на САЩ за европейските тарифи, който трябва да влезе в сила на 18 октомври, включва големите самолети Airbus, произведени във Франция, Великобритания, Германия и Испания - четирите страни на консорциума Airbus. Няма да се налагат тарифи върху частите за въздухоплавателни средства, произведени от ЕС и използвани при операциите по сглобяване на Airbus в Алабама,  както и върху тези, използвани от конкурентния американски производител на самолети Boeing Co (BA.N), като по този начин се защитават работните места в САЩ.

    Според Асоциацията на Scotch Whiskey тарифите ще навредят на Шотландия. Оттам настояха за сдържаност по въпроса.  

    „Накрая, след 15 години съдебни спорове СТО потвърди, че Съединените щати имат право да налагат мерки за противодействие в резултат на незаконните субсидии на ЕС“, заяви в изявление американският търговски представител Робърт Лайтхайзер.

    Очакваме да започнем преговори с Европейския съюз, насочени към решаване на този въпрос по начин, който да е от полза за американските работници“, добави Лайтхайзер, цитиран от агенция „Ройтерс”.

    Тарифите са насочени главно към четирите страни от консорциума Airbus, като засягат още испанските маслини, британските пуловери и както вълнени кърпи, както и немскте инструменти и кафе, британското уиски и френското вино. Сиренето, произвеждано в почти всяка държава от ЕС, ще бъде ударено с 25-процентни тарифи. Все пак италианското вино и зехтин, заедно с европейския шоколад, бяха пощадени от наказателните мита.

    Размерът и обхватът на тарифите бяха намалени значително, в сравнение със списъка, съдържащ стоки на стойност 25 милиарда долара, който беше плануван от Вашингтон по-рано тази година. Той  включваше хеликоптери, основни компоненти за самолети, морски дарове, луксозни стоки и други категории стоки, които бяха изключени от обявяването в сряда.

    „САЩ има право да увеличава тарифите по всяко време или да променя обхвата на продуктите. Търговското представителство непрекъснато ще преоценява тези тарифи въз основа на нашите дискусии с ЕС “, се казва в позиция на Търговското представителство на Щатите.

    За 15 октомври Америка е планирала и ново увеличение на тарифите за китайски стоки на стойност 250 милиарда долара - от 25% на 30 на сто.

    Производителите от ЕС вече са изправени пред американските тарифи за стомана и алуминий, и заплахата на президента Тръмп да накаже  производителите на автомобили и авточасти от ЕС.

    Администрацията на Тръмп смята, че тарифите са били средството, довело Китай до масата на търговските преговори, и убедило Япония да отвори селскостопанския си пазар за американски продукти, обобщава агенция „Ройтерс”.

    Airbus търговска война между САЩ и Китай СТО наказателни тарифи Робърт Лайтхайзер търговска война между САЩ и ЕС уиски сирене Boeing

    Оценка на новината

    0