• Очаква се нормализиране на пазара на труда в САЩ

    Очаква се нормализиране на пазара на труда в САЩ

    Прогнозира се 180 000 работни места да бъдат добавени през ноември към американската икономика

    Очаква се нормализиране на пазара на труда в САЩ

    Октомври не беше добър месец за американските работни места. Но голяма стачка на General Motors приключи и се очаква пазарът на труда в САЩ отново да се стабилизира.
     Икономистите, анкетирани от Рефинитив, очакват американската икономика да добави 180 000 работни места през ноември. Това е над 128 000 през предходния месец, през който 46 000 работници напуснаха работата си в General Motors (GM) за 40-дневна стачка.
    Въпреки че 180 000 работни места биха били подобрение, темпът на наемане се забави през 2019 г. в сравнение с миналата година.
    Освен това скорошните икономически данни са по-слаби от очакваното, хвърляйки дълга сянка върху американската икономика. Производствените и непроизводствените проучвания на Института за управление на доставките, както и заплатите от частния сектор бяха под очакванията тази седмица. Тези показатели подтикнаха някои икономисти да понижат прогнозите си за доклада в петък.
    Бюрото по статистика на труда ще публикува доклада си за работни места през ноември в 8:30 ч. ET в петък. Очаква се равнището на безработица да остане непроменено на 3,6%, докато се очаква заплатите да са нараснали с 3% спрямо година по-рано.
    "Има признаци, че растежът се забавя, най-очевидно в производството, но и в услугите", заяви Джеймс Маккан, старши световен икономист в Aberdeen Standard Investments, пред CNN Business.
    Производственият сектор регистрира четвъртото си поред свиване през ноември. „Но ключът към всичко това е, че пазарът на труда е останал здрав“, добави Маккан. Резултатите през октомври се оказаха далеч от бедствието, което много икономисти бяха предвидили. Въпреки загубата на 36 000 работни места, повечето от тях от стачката на GM, останалата част от октомври доклада беше доста убедителен.
    Като цяло пазарът на труда в Америка все още е в доста добра форма. Наемането на нови кадри обаче може да се забави, тъй като за предприятията става все по-трудно да си намерят работници. В същото време тази динамика може да помогне на заплатите да се увеличат. Тесният пазар на работа също позволява на потребителите да харчат, което е добре за американската икономика, която разчита в голяма степен на потреблението.
    "Очакваме, че докладът за работните места ще продължи да показва нулеви признаци на рецесия. Страховете от рецесия винаги са били прекалено преувеличени и дори 110 месеца след възстановяването, пазарът на труда все още има възможност да се подобри", каза главният икономист на Upwork Адам Озимек.
    Миналата седмица ръстът на брутния вътрешен продукт в САЩ за третото тримесечие беше ревизиран до 2.1% годишен процент, от 1.9% при първоначалното четене, като това добави още една причина да се мисли оптимистично за икономиката.
    Но дори и без рецесия на хоризонта, икономиката изглежда постепенно се забавя. Федералният резерв на Ню Йорк прогнозира само икономически растеж с 0.8% годишен темп между октомври и декември. Атлантският фед понижи очакванията си за растеж за четвъртото тримесечие до 1.3% темп от 1.7% в началото на седмицата.
    Ако темпът на наемане внезапно спадне или ако първоначалните очаквания за безработица скочат, това ще бъде много лош знак за икономиката, каза Маккан. Но за ноември това не се очаква.

    САЩ икономика работни места Свят пазар на труда американска икономика рецесия

    Оценка на новината

    0