• Китайският износ намалява, докато търговската война със САЩ продължава

    Китайският износ намалява, докато търговската война със САЩ продължава

    Търговският спор между САЩ и Китай доведе до пореден спад в износа на втората най-голяма икономика в света

    Китайският износ намалява, докато търговската война със САЩ продължава

    Китайският износ е отчел спад през ноември, след като доставките за САЩ рязко се забавиха, което засили опасенията относно последиците от търговската война между двете страни.
    Износът на Китай, която е втората най-голяма икономика в света, през ноември намаля с 1,1% спрямо година по-рано. Това е четвъртият пореден спад за нея.

    Износът за САЩ също е спаднал с 23%. Това е дванадесети пореден месечен спад, при който се отчита най-лошият резултат от февруари насам.

    Нов кръг от американските тарифи за китайски стоки предстои да бъде обявен следващата неделя, като част от продължаващия търговски спор. В петък икономическият съветник на Белия дом Лари Кудлоу заяви, че срокът от 15 декември - за налагане на нов кръг от тарифи за около 156 милиарда долара китайски износ - остава в сила.

    Потенциалната търговска сделка между САЩ и Китай може да премахне тарифите. Пекин и Вашингтон преговарят за потенциална сделка, насочена към деескалиране на търговския им спор, но на този етап не успяват да постигнат консенсус относно важни подробности. Икономистите коментират, че дори ако преговорите, насочени към избягване на новите американски мита, са успешни, много от американските купувачи вече ще са намерили алтернативни доставчици.

    Президентът на САЩ Доналд Тръмп коментира в четвъртък, че търговските преговори "се движат точно". Китай обаче заяви, че съществуващите тарифи трябва да бъдат отменени като част от всяка временна сделка.

    17-месечната търговска война увеличи рисковете от глобална рецесия. Китайските политици трябва да търсят повече стимулиращи мерки, след като растежът на икономиката се охлади до близо 30-годишни минимуми.

    Междувременно вносът на Китай неочаквано нарасна с 0,3% през ноември спрямо година по-рано, отбелязвайки първия годишен ръст от април. Търговският излишък на Китай с останалия свят намаля, но все пак се запази над 38 млрд. долара за месеца.

    САЩ внос износ Китай икономика търговска война между САЩ и Китай търговски спор търговски мита свя

    Оценка на новината

    0