• Климатичните промени могат да костват 2,3 трлн. долара от глобалните резерви

    Климатичните промени могат да костват 2,3 трлн. долара от глобалните резерви

    Борбата с климатичните промени може да поножи стойността на компаниите с 2,3 трлн. долара

    Климатичните промени могат да костват 2,3 трлн. долара от глобалните резерви

    Политиките, предназначени за борба с изменението на климата, могат трайно да намалят стойността на компаниите по света с до 2,3 трилиона долара.
    Това сочи новият доклад на Principles for Responsible Investment, който изследва как „неизбежните“ политики като забрана на двигателите с вътрешно горене ще се отразят на цените на акциите.
    Анализът стига до заключението, че до 2,3 трилиона долара, или 4,5% от стойността на компаниите, регистрирани в глобален борсов индекс от MSCI, може да бъде заличена. Докладът е подготвен от съветници по въпроса за икономики и енергиен преход.

    Съществуват обаче възможности за инвеститорите. Компаниите, които се адаптират към променящите се политики, ще забележат как комбинираните им цени на акциите се увеличават със стотици милиарди долари, според подкрепяната от ООН група.

    Променящият се пейзаж на политиката ще бъде обусловен от забраните за двигатели с вътрешно горене, които се очаква да влязат в сила до 2035 г., както и ценообразуването на въглерода и постепенното премахване на въглищата.
    Докладът предполага повече производство на енергия от нисковъглеродни източници, включително ядрена енергия.
    Според доклада енергийните компании ще загубят близо 33% от стойността си, като 10-те най-големи производители на нефт и газ ще изгубят 500 милиарда долара от комбинираните си пазарни ограничения.
    В енергийния сектор предприятията нагоре по веригата, които са фокусирани върху намирането и извличането на изкопаеми горива, ще понесат основна тежест.
    Що се отнася до минните компании, стойността на производителите на въглища може да бъде почти наполовина.
    Производителите на автомобили, които преминават към електрически превозни средства и комунални услуги със стратегия за по-екологични алтернативи, биха могли да удвоят повече от своите оценки, според Фиона Рейнолдс, изпълнителен директор на Принципите за отговорни инвестиции.
    По същия начин производителите на оборудване за слънчева и вятърна енергия също вероятно ще покачат стойността си с увеличаване на търсенето.

    Докладът предполага, че инвеститорите трябва да имат добър поглед върху начина, по който техните портфейли могат да реагират на резки промени в публичната политика и да преминат към по-екологични активи.
    „Инвеститорите трябва да предвидят значителен и потенциално нестабилен„ климатичен преход “, който да се преориентира в някои части на икономиката и пазарите“, заяви Джейн Амбахтшер, глобален ръководител на устойчивостта в BNP Paribas Asset Management.

    компании икономика инвеститори Електромобили Свят стойност климатични промени енергиен сектор намаляване

    Оценка на новината

    0