• В САЩ исковете при безработица изведнъж скочиха до двегодишен връх

    В САЩ исковете при безработица изведнъж скочиха до двегодишен връх

    Броят на искове нарасна до 252 000 през изминалата седмица и е най-високияте от 30 септември 2017г. насам

    В САЩ исковете при безработица изведнъж скочиха до двегодишен връх

    Броят на американците, подали заявления за обезщетения през първата си седмица от както са  безработни, внезапно се увеличи миналата седмица и достигна най-високото си ниво от повече от две години насам.
    Броят на първоначалните искове нарасна до 252 000 през приключилата на 7 декември седмицата, което се  явява увеличение с 49 000 спрямо броя на исковете, подадени предната седмица, съобщиха от Министерството на труда в четвъртък.
    Тези данни са доста по-високи спрямо прогнозираните от икономистите- 213 000 претенции. Броят на подадените заявления е и най-високият до момента от 30 септември 2017 г.

    Лиз Ан Сондерс, главният инвестиционен стратег на Чарлз Шваб, го нарече "малко неудобно покачване" в Туитър, но заяви, че е "твърде рано да го обявим за възходящ тренд".
    Въпреки че появилите се твърдения бяха запомнящи се, само една точка от данни не прави тенденция. Данните от миналата седмица биха могли да бъдат извънредни поради сезонно влияние, като се има предвид времето около празника на Деня на благодарността на 28 ноември.

     „Декември и януари са най-сериозните месеци за оборот на пазара на труда за годината, така че вследствие има прекомерна нестабилност в претенциите за безработица“, пише в бележка към клиентите Томас Симонс, старши икономист на паричния пазар в Jefferies.

    "Не трябва да се фокусираме твърде много в този скок на претенциите", добави той.
    Пазарът на труда в САЩ все още е много силен, като нивото на безработицата напоследък съвпада с 50-годишно ниво. В същото време инвеститорите внимателно следят непостоянните модели при исканията за безработица.

    САЩ икономика Безработица Свят пазар на труда заявления обещетения за безработица искове

    Оценка на новината

    0