• Планът на ОПЕК да повиши цените на петрола може да се провали

    Планът на ОПЕК да повиши цените на петрола може да се провали

    Дори ако ръстът на доставките от други държави спадне, все още може да има излишък от 700 000 барела на ден през първото тримесечие на 2020 година

    Планът на ОПЕК да повиши цените на петрола може да се провали

    Планът, разкрит миналата седмица от ОПЕК и съюзните производители на петрол, да поддържат цените на суровия петрол, може да пропадне.
    По-дълбоките съкращения на производството от картела и други големи производители, включително Русия, няма да са достатъчни, за да предотвратят глобалното снабдяване на доставките, съобщи Международната агенция по енергетика.
    Дори ако страните се придържат към сключената във Виена сделка и ръстът на доставките от други държави спадне, все още може да има излишък от 700 000 барела на ден през първото тримесечие на следващата година, посочва агенцията.

    Базираната в Париж международна енергийна агенция поддържа прогнозите си за растеж на търсенето на петрол в световен мащаб непроменени за 2019 и 2020 г., съответно на 1 милион и 1,2 милиона барела на ден.
    Прогнозата не е добра за държавния петролен гигант на Саудитска Арабия Saudi Aramco, който финализира своето IPO за блокбастери миналата седмица и ще разчита на цената на петрола, за да подкрепи запасите си.
    Saudi Aramco за кратко стана първата в света компания от 2 трилиона долара в четвъртък, тъй като акциите й спечелиха 10% за втори пореден ден в Рияд.
    Саудитска Арабия, най-големият производител на ОПЕК досега, пое голяма тежст като ограничи доставките, тъй като групата започна ограничаването на производството през 2017 г. Но цените се забавиха около 60 долара за барел, което накара групата производители да действа отново.
    Миналата седмица ОПЕК и неговите съюзници се съгласиха да намалят производството на петрол с допълнителни 500 000 барела на ден от 1 януари, което доведе до намаление на общата продукция до 1,7 милиона барела дневно.
    Анализаторите на UBS очакват сделката да бъде удължена след текущата дата на изтичане през март.
    Прехвърлянето му до края на 2020 г. би могло да се справи с излишъка от доставки, но продължаващата несигурност по отношение на факторите, включително нарастващото производство на шисти в САЩ, вероятно ще задържи цените на Brent под 70 долара за барел, заяви UBS.
    Съкращенията на производството, които са твърде дълбоки или твърде дълги, възвръщат риска от инвестиции извън ОПЕК, особено от Съединените щати, продължавайки нестабилността на пазара, каза UBS.

    Производството на петрол в САЩ се е удвоило през последното десетилетие, водено от бума в производството на шисти.
    Съединените щати бяха нетен износител на петрол за първи път от десетилетия през септември, съобщи Международната агенция по енергетика. Това може да стане нещо обичайно в началото на следващата година или в началото на 2021 г., добави той.

    петрол САЩ икономика Саудитска Арабия Свят ОПЕК производство на петрол Saudi Aramco международна агенция по енергетика

    Оценка на новината

    0