• Търговската сделка на Тръмп с Китай няма да спаси световната икономика

    Търговската сделка на Тръмп с Китай няма да спаси световната икономика

    Световната икономика е изправена пред редица значителни предизвикателства за растеж през 2020 година

    Търговската сделка на Тръмп с Китай няма да спаси световната икономика

    Търговската схватка на администрацията на Тръмп с Китай изглежда е достигнала отмяна. Това е нещо, което световната икономика, която беше силно повредена в търговската война, трябва да приветства. Глобалната икономика все още е изправена пред значителни предизвикателства за растеж през 2020 г.
    Икономистите на Световната банка прогнозират растеж в световен мащаб между 0,1% и 2,5% през тази година, тъй като както търговията, така и инвестициите се възстановяват бавно от шока от миналогодишната търговска война между САЩ и Китай.
    Въпреки това, това все още е под тенденцията на световната икономика от 3%, оставяйки го в така наречената рецесия на растежа.

    Подмножество от нововъзникващи пазарни икономики, включително Китай, ще бъде двигателят на тази скромна глобална експанзия.
    Междувременно се очаква развитите пазари да нараснат само с 1,4% - по-малко, отколкото през 2019 г. - поради проблеми в производствения сектор.
    Американската преработвателна индустрия например се сви почти през втората половина на 2019 г., тъй като търговската война доведе до нарастване на материалните разходи, а търсенето - до забавяне.
    Ръстът на БВП на САЩ за 2020 г. се прогнозира на 1,8%, "което отразява отрицателното въздействие на по-ранните повишения на тарифите и повишената несигурност", се казва в съобщение на Световната банка.
    Повторната ескалация на търговското напрежение е един от основните рискове до 2020 г.
    Въпреки че Вашингтон и Пекин се готвят да подпишат предварителното си търговско споразумение през следващата седмица, преговорите за сделката "втората фаза" носят толкова риск за пазарите и за икономиката, колкото миналогодишния първи кръг от преговори.
    Икономистите на Световната банка посочват и други рискови фактори за 2020 г., включително покачване на нивата на дълга по света и бавен растеж на производителността след финансовата криза през 2008 г.

    Последната вълна от натрупване на дълг, започнала преди десетилетие, е "най-голямото, най-бързото и най-широко основано увеличение" от най-новата история, предупреждава Световната банка и с ниски лихвени проценти по целия свят дълговото натоварване може да просто продължавайте да растете.
    Федералният резерв намали лихвите три пъти миналата година, за да стимулира растежа в САЩ, а много от неговите централни банкови партньори все още са ангажирани с ултра ниски лихви. Продължаващите политики за лесни пари създадоха бум на заемите, който може да доведе до криза, ако - или по-скоро, когато лихвите започнат да се покачват отново.

    САЩ Китай ръст икономика БВП Световна банка растеж Свят търговска сделка глобална ико търговско споразумение

    Оценка на новината

    0