• Най-корумпираната страна в ЕС е България

  Най-корумпираната страна в ЕС е България

  Според данни от тазгодишният Индекс за възприемане на корупцията на "Трансперънси интернешънъл", страната ни заема челно място по корупция в ЕС

  Най-корумпираната страна в ЕС е България

  България отново е най-корумпираната страна в ЕС, показват тазгодишният Индекс за възприемане на корупцията на "Трансперънси интернешънъл".

  България е на 74-то място заедно с Ямайка и Тунис и след Полша и Унгария, срещу които в ЕС тече процедура за нарушаване на вурховенството на закона. Страната е на последно място в евросъюза, но все пак е увеличила с 1 точка резултата си в сравнение с 2018 г.

  Оценки се дават по скалата от 0 до 100, като нулата означава тежка корупция. Класацията е направена на база от малко корумпирани към много корумпирани държави. Средната оценка за ЕС и Западна Европа е 66.

  По традиция скандинавските държави са на върха на класацията – първа е Дания, следвана от Финландия и Швеция. Швейцария заема четвъртото място.

  Италия и Гърция регистрират голям напредък от 2012 г. досега – и в двете държави има конкретни подобрения, включително приемане на антикорупционни закони в Италия и създаването на антикорупционни агенции и в двете държави. Повечето посткомунистически държави обаче имат проблеми с ефективното справяне с корупцията, отбелязват авторите, като дават за пример отслабването на съдебната система в Унгария, Полша и Румъния, както и скандалите с чешкия премиер.

   

   

  България икономика ЕС Корупция Свят Индекс за възприемане на корупцията

  Оценка на новината

  0