• Какво предстои след Brexit?

    Какво предстои след Brexit?

    В 23 часа на 31 януари Великобритания официално ще напусне ЕС

    Какво предстои след Brexit?

    В 11 часа вечерта на 31 януари Великобритания официално ще напусне ЕС, но веднага ще навлезе в 11-месечен преходен период. През това време Островът ще продължи да спазва европейските разпоредби и да прави вноски в хазната на Съюза.

    Великобритания ще загуби всички 73 места в Европейския парламент. Сред евродепутатите са познати лица като Найджъл Фараж и Ан Уидкомб. Това се налага, тъй като в деня на Брекзит Островът ще напусне всички европейски политически институции и агенции.

    Освен че ще трябва да спазва европейските правила по време на преходния период, Великобритания ще остане подсъдна на Европейския съд, който ще има окончателно решение по всички спорове.

    Британският премиер ще се нуждае от специална покана, за да присъства на срещи на върха на ЕС с други държавни лидери. Британските министри също ще загубят правото на присъствие на подобни събития.Кралството ще може да започне преговори със страни от цял свят, за да положи основите на споразумения за търговия, тъй като до момента страната разчиташе на европейските спогодби и нямаше право да води преговори със страни като САЩ или Австралия, докато членува в ЕС.

    Великобритания ще трябва да договори и нови условия за търговия с ЕС без мита и търговски бариери. Ако бъде постигната сделка, новите условия няма да влязат в сила преди края на преходния период.

    Великобритания ще промени цвета и визията на паспортите си. Те бяха заменени с европейските червени паспорти преди повече от 30 години. Сега страната възнамерява да възвърне синия цвят за корицата. Съществуващите паспорти ще останат валидни до изтичането им.Над 3 млн. монети от 50 пенса ще бъдат пуснати по случай Брекзит. На тях ще бъде отпечатано “31 януари" и “Мир, просперитет и приятелство с всички нации". Те ще влязат в циркулация на 31 януари. Правителството бе подготвило подобни монети за 31 октомври, но те бяха претопени след удължаването на срока.Екипът на Великобритания, който отговаряше за преговорите с ЕС и подготовката за Брекзит без сделка, ще бъде разпуснат. Департаментът бе основан от Тереза Мей през 2016. Екипът, отговарящ за бъдещите преговори с ЕС, ще се помещава на „Даунинг стрийт“.Престъпници или предполагаеми престъпници няма да могат да бъдат екстрадирани от Германия във Великобритания. Германската конституция не позволява екстрадирането на германски граждани, освен ако това не се налага да стане към друга европейска страна. Все още не е ясно дали други страни също ще наложат подобни мерки.Самолети, кораби и влакове ще продължат да се движат както преди. По време на преходния период европейски граждани ще могат да продължат да се редят на гишетата за европейски граждани при преминаване през граничен контрол. Същото важи и за британски граждани в Европа.Стига да са валидни, те ще останат в експлоатация за момента.Картите ще останат валидни до края на преходния период. След това европейците ще имат нужда от частна застраховка, за да посетят Великобритания. Същото ще се отнася и за британците, пътуващи в Европа. Свободното движение на хора, работата и живота във Великобритания без виза ще продължат до края на преходния период. Същото се отнася и за британците в Европа.
    Британците, живеещи в Европа, ще продължат да получават пенсиите си дори след края на преходния период и ще продължат да получават годишно увеличение на възнаграждението.Островът ще продължи да прави вноски към европейския бюджет по време на преходния период. В същото време съществуващи европейски фондове ще продължат да изплащат средства към Великобритания.

    икономика ЕС Свят Brexit ЕП

    Оценка на новината

    0