• Китай обеща 30 милиона долара на СЗО, след като САЩ спряха финансирането

    Китай обеща 30 милиона долара на СЗО, след като САЩ спряха финансирането

    След като миналата седмица САЩ обявиха, че спират финансирането на организацията.

    Китай обеща 30 милиона долара на СЗО, след като САЩ спряха финансиранетоСЗО

    Пекин (dpa) - В четвъртък Китай заяви, че ще даде допълнителни 30 милиона долара на Световната здравна организация (СЗО), след като миналата седмица САЩ обявиха, че спират финансирането на организацията.

    Говорителят на външното министерство Ген Шуанг заяви, че сумата ще бъде отделно от дарението от 20 милиона долара от страна на Китай, направено на СЗО през март за борба с епидемията от коронавирус, според държавната телевизия CCTV.

    "В този решаващ момент подкрепата към СЗО е в подкрепа на глобалната солидарност", написа говорителят на външното министерство Хуа Чунинг в Twitter.

    Този ход е в резултат на решението на президента на САЩ Доналд Тръмп, което той обяви на 14 април, че Вашингтон спира финансирането на международния здравен орган, който Тръмп го обвини в „лошо управление и прикриване на разпространението на коронавируса“ и „похвали Китай за прозрачност“.

    Съобщението на Тръмп бе посрещнато с международна критика.

    Междувременно Китай се стреми да запълни празнината в световното лидерство, оставено от САЩ, като се опитва да опровергае критиките към лошото управление на епидемията в ранния етап на разпространението й от страна на своите комунистически лидери.

    От 5,6 милиарда долара, които СЗО получи през 2018 и 2019 г., САЩ са дали около 893 милиона долара, докато Китай - 86 милиона долара.

    САЩ Китай корона вирус световна здравна организация глобална солидарност

    Оценка на новината

    0