• Нова Зеландия победи коронавируса - рестартират икономиката на страната

    Нова Зеландия победи коронавируса - рестартират икономиката на страната

    "Няма масово и неустановено разпространение на вируса в Нова Зеландия. Спечелихме тази битка", заяви Джасинда Ардърн

    Нова Зеландия победи коронавируса - рестартират икономиката на странатаДжасинда Ардърн

    "Нова Зеландия постигна сериозна победа срещу новия коронавирус", заяви премиерът Джасинда Ардърн, цитирана от агенция "Франс прес".

    "Няма масово и неустановено разпространение на вируса в Нова Зеландия. Спечелихме тази битка", каза Ардърн след близо пет седмици на ограничителни мерки.

    От тази седмица на новозеландците ще бъде разрешено да ходят на риболов, сърф, лов и по планините за първи път от повече от един месец, след като страната започва да смекчава строгата карантина, която успешно забави разпространението на коронавируса, предаде агенция "Ройтерс", цитирана от БТА.

    Около 400 000 души ще се върнат на работа, след като Нова Зеландия ще намали днес нивото на тревога във връзка с коронавируса от четвърто на трето ниво. Магазините и ресторантите обаче ще останат затворени.

    Заради пандемията от коронавируса на населението на Нова Зеландия бе наложено, на едно от най-строгите ограничения в света, като от 26 март се преустанови работата на компании, училища, барове и ресторанти.

    Бяха затворени също така плажовете, водоемите и игралните площадки, като на хората бяха разрешени само кратки разходи в границите на съответния жилищен квартал.

    Много търговски обекти започнаха подготовка през уикенда да възобновят дейността си през тази седмица, като в същото време спазват правилата за социална дистанция. Закусвалните обявиха планове за дистанционни доставки. Супермаркетите публикуваха на своите уебсайтове обновени каталози с най-новите си предложения за доставки по домовете. Бизнес сградите поставиха знаци за спазване на социална дистанция в асансьорите и общите помещения. Парламентът и съдилищата ще възобновят дейността си от утре.

    Въпреки това Джасинда Ардърн каза, че обществените събирания все още са забранени и помоли хората да продължат да спазват дистанция.

    Нова Зеландия регистрира общо 1122 случая на заразяване с коронавируса и 19 смъртни случая.

    Доверието в правителствата на Нова Зеландия и Австралия се е повишило от началото на пандемията, сочат социологически проучвания, като лидерите и на двете страни бяха приветствани от гражданите заради начина, по който реагираха на пандемията.

    И в двете държави увеличаването на броя на новите случаи на заразяване с вируса от две седмици насам е под един процент - много по-ниска стойност в сравнение с много други страни по света.

    Макар Джасинда Ардърн като цяло да получи широка обществена подкрепа, в Нова Зеландия критиките срещу нея нарастват. Те се базират на аргумента, че същите резултати в борбата с коронавируса е можело да бъдат постигнати с по-меки карантинни мерки, като тези в Австралия.

    Възобновяването на работата на зависимата от търговията и туризма икономика ще бъде основно предизвикателство пред Ардърн в навечерието на парламентарните избори в Нова Зеландия през септември, отбелязва агенция "Ройтерс". 

    сива икономика Нова Зеландия Австралия корона вирус Джасинда Ардърн туризъм

    Оценка на новината

    5.00