• Световните лидери обещават милиарди в търсене на ваксина срещу коронавируса

    Световните лидери обещават милиарди в търсене на ваксина срещу коронавируса

    Mобилизирани са 1 милиард евро като част от приноса на ЕС за Глобалната инициатива за борба срещу коронавируса

    Световните лидери обещават милиарди в търсене на ваксина срещу коронавирусаCoronavirus_Europe

    Европейският съюз заедно с международни партньори поставиха началото на кампания за набиране на 7,5 милиарда евро за разработване на ваксина срещу COVID-19, лечение и диагностика. Българският еврокомисар Мария Габриел взе активно участие в мобилизирането на средства от страна на ЕС, които са в размер на 1 милиард евро. "Отговорът на днешната пандемия минава през науката. Ще успеем да се справим трайно с вируса тогава, когато разработим ваксина и лекарства против него. Европа може да допринесе значително за този успех. Тук работят едни от най-добрите компании и научни изследователи - хората, които в рамките на цялостната екосистема ще подпомогнат успешния път от развойна дейност до производство и разпространение на ваксина.“

    От изявлението й стана ясно, че световноизвестни български спортисти - Стефка Костадинова и Григор Димитров са подкрепили кампанията.

    Резултатите от инициативата се очакват да бъдат обявени до 23 май.

    Наблюдаваме безпрецедентно международно усилие от страна на научни работници и иноватори. Те всички работят ежедневно за намирането на ваксина и лечения и трябва да бъдат подкрепени с всички възможни средства.

    Екип под ръководството на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен организира инициативата и направи тази безпрецедентна мобилизация на световно ниво. На 7,5 милиарда евро са оценени нуждите за финансиране на научноизследователски дейности в три основни области - ваксина, лечение и диагностика. Във всяка от тези три области е определен водещ партньор, който ще осигурява координацията на действията. Ще се използват единствено утвърдени на световно ниво съществуващи структури и партньорства. Например в областта на разработването на ваксина, водеща роля ще има Коалицията за иновативна подготвеност за епидемии (CEPI - Coalition for Epidemic Preparedness Innovations), а за тяхното производство и разпространение Глобалният алианс за ваксини и имунизации (GAVI - Global Alliance for Vaccines and Immunization).
     

     

    Европейската комисия Мария Габриел Урсула фон дер Лайен Covid-19 ваксина Европейският съюз Стефка Костадинова Григор Димитров

    Оценка на новината

    5.00