• Алис Екман: Пекин ще иска бъде водач в епохата след Covid-19

    Алис Екман: Пекин ще иска бъде водач в епохата след Covid-19

    Пекин счита, че е спечелил здравната битка и че се възстановява по-бързо от западните страни.

    Алис Екман: Пекин ще иска бъде водач в епохата след Covid-19Beijing

    Според специалистката по Азия Алис Екман Китай смята, че е спечелил здравната битка и че се възстановява по-бързо от западните страни.

    Пекин ще иска да се позиционира като “предизвикател” в новия световен ред. 

    Алис Екман е специалист по Азия в Института на Европейския съюз за изследване на сигурността (ИЕСИС, базиран в Париж), към който се присъедини през 2019 г., след като няколко години беше част от Френския институт за международни отношения (IFRI). Тя е автор на книгата “Яркочервено. Китайският комунистически идеал” (Rouge vif. L’idéal communiste chinois). 

    "След Covid-19 и независимо от фактите, Китай ще иска да се позиционира като победител на всички нива, твърдейки, че е спечилил здравната битка е и успял да се възстанови икономически по-бързо от всички останали. Основното е да изтъкне “превъзходството” на своята система на управление. В геополитически план, след Covid китайско-американското напрежение ще изкристализира в Тайван. Голямото обновление на китайската нация, което желае Си Дзинпин, минава през възвръщането на Хонконг, но в дългосрочен план и с това на Тайван, с идеята да се поправят “грешките” на историята. Хонконг се върна в китайското лоно, но безпокойството там остава голямо и Пекин би искал да отиде по-далеч в политическата интеграция на тази територия. Що се отнася до ситуацията в Тайван, тя се смята за аномалия, която трябва да бъде поправена, национален приоритет. Още повече, че политиката на Доналд Тръмп в подкрепа на тази държава отиде по-далеч, отколкото при неговия предшественик, Барак Обама, което дразни Пекин".

    Китай Хонконг Пекин Covid-19 Тайван

    Оценка на новината

    0