• Тайван призовава СЗО за среща на тема борбата с вирусите

    Тайван призовава СЗО за среща на тема борбата с вирусите

    Тайванският модел се оказва успешен и е базиран на прозрачна демокрация

    Тайван призовава СЗО за среща на тема борбата с вирусите

    Тайпе (dpa) - Тайван в петък призова Световната здравна организация (СЗО) да осъществят ключова среща следващата седмица, за да се обсъди овладяването на пандемията от коронавирус.

    Според Тайван техният модел е до голяма степен успешен.

    „Тайванският модел доказа, че прозрачната демокрация може ефективно да реагира на пандемията Covid-19“, каза заместник-министърът на външните работи Кели Хсие на пресконференция в петък, проведена от Тайванския съюз към Организацията на обединените нации (TAIUNA), неправителствена организация, застъпваща се за присъединяването на Тайван към ООН.

    Тайван е успял до голяма степен да запази малък броя на заразаение с новия коронавирус в страната, въпреки географската си близост до Китай, откъдето произхожда вирусът.

    Тъй като светът съобщава за повече от 4 милиона потвърдени случая на Covid-19, Тайван съобщава за 440 случая като от тях смъртните случаи са 7 на брой. Той е на 153 място в списъка с потвърдени случаи на милион души сред 186 държави.

    Организацията на обединените нации и СЗО, под натиск от Пекин, не признават независимостта на Тайван.

    Кели Хсие заяви, че нарастващата подкрепа от страна на държави като САЩ, Япония и някои европейски страни, засили кандидатурата на Тайван за член на СЗО.

    Президентът на TAIUNA Майкъл Цай заяви, че е изпратено писмо до генералния директор на СЗО Тедрос Адханом, призовавайки го да разреши пълноправно участие на Тайван.

    Срещата онлайн между Тайван и Световната здравна асамблея на СЗО е насрочена за понеделник и вторник.

    Министърът на здравеопазването и благосъстоянието Chen Shih-chung заяви, че Тайван ще бъде предимство за СЗО поради способността му да създаде национална система за здравно осигуряване, да извършва сложни операции и бързо да затваря границите.

    Тайван има свое правителство от 1949 г. Пекин все още счита самоуправляващата се демокрация за част от своята територия.

    Пекин коронавирус Тайван Световната здравна организация

    Оценка на новината

    5.00