• Разходка из призрачните предградия на Ню Йорк

    Разходка из призрачните предградия на Ню Йорк

    Ню Йорк и неговите милиони жители бяха силно засегнати от пандемията - и те се справят с нея по много различни начини.

    Разходка из призрачните предградия на Ню Йорк

    Ню Йорк (dpa) - Ню Йорк е сянка на своята радостна, раздразнена същност в наши дни, докато коронавирусът се промушва през града. Гледката на празните улици на Манхатън шокира мнозина, които са запознати с обичайната му суматоха. Но другите райони имат свои собствени истории - от призрачната East River до музикантите на брега.

    Почти невъзможно е да се поддържа социалното дистанциране и на фона на тълпите музиката е успокояваща. Музикантът е Ник, руски имигрант, израснал в Съветския съюз и сега живеещ в дома си в Бруклин.
    Седейки на пейка, маската му виси свободно на врата, той казва, че е дошъл в Ню Йорк преди 25 години. Работи в завод за хидравлика, който сега е затворен - не е сигурен за колко време. "Засега продължават да плащат", казва той. 62-годишният Ник наближава пенсионна възраст, а сега неговата работа е да прави хората щастливи, както казва той.

    Животът тук няма нищо общо с този на Парк Авеню, на Горната Източна страна (Upper East Side).

    Обичайно светещите прозорци на апартаментите по алеята, сега са тъмни. Хората все още извеждат кучетата си на прибързана вечерна разходка, а портиерите размахват ръце с бели ръкавици при преминаващите покрай тях, ао повечето от жителите там имат втори дом извън града. Тези втори домове обикновено са на плажа или на Лонг Айлънд, където животът сега е по-натоварен от обикновено. Това става ясно и по друг начин след като градският отдел по хигиена съобщи, че е събрал 10 на сто по-малко боклук през март 2020 г., отколкото обикновено в Upper East Side.

    Междувременно в Бронкс един от най-популярните ресторанти се адаптира към кризата и сега изхранва обществото. Собствениците му са семейство Сааведра, а прочутият Ла Морада е известен със своите специалитети от Оахака, Мексико.

    В това време върху масите са наредени дузина кафяви хартиени торбички, пълни с ябълки. "Това е готово за утре", казва Сааведра. Тези дни подготвят единствено храна за вземане и доставка и то само по няколко часа на ден, три дни в седмицата. През останалото време семейство Сааведра се грижи за най-нуждаещите се от квартала, а там има много такива. Бронкс е една от областите, най-тежко засегнати от коронавирусната криза, където много жители работят нископлатени работни места в болници, супермаркети или градски държавни служби.

    Улиците на Бронкс са натоварени - малко хора могат да си позволят да останат у дома. На една улица от ресторанта, човек се моли пред олтар на открито.

    Там е и сградата на Организацията на обединените нации, окичена с портретите на бивши генерални секретари. Единствената дейност, която кипи, е на последния етаж, където настоящият генерален секретар работи само с кръг от свои близки служители. Иначе като цяло небостъргачът е призрачно празен. Ескалаторите са неподвижни, каменните подове отекват и само кашлица или звук от уоки-токи разкрива, че има охранители. В тези дни срещите на съветите и агенциите към ООН се провеждат онлайн.

    На Уолстрийт в опустелия Манхатън статуята на "Безстрашно момиче" носи маска. Бронзовата фигура предизвикателно се взира в борсата - въпреки че и тази сграда е празна, тъй като търговията се извършва по електронен път.

    Куинс е много по-натоварен. Болницата Elmhurst символизира пандемията в Ню Йорк, а местните жители, се подреждали отвън, за да бъдат тествани, докато вътре, хората лежат, умирайки.

    Сега болницата излъчва топлина. От прозорците й лекарите и сестрите могат да видят табели, поставени срещу тях, които гласят „БЛАГОДАРЯ ВИ“, „Ще спечелим“ и „Благодаря за всичко, което правите“.

     

    Ню Йорк Уолстрийт коронавирус пандемия Манхатън Организацията на обединените нации

    Оценка на новината

    5.00