• Брюксел да забрани на китайски компании да придобиват евтино европейски фирми

    Брюксел да забрани на китайски компании да придобиват евтино европейски фирми

    Рискът Пекин да придобие контрол над стратегически технологии на континента е огромен

    Брюксел да забрани на китайски компании да придобиват евтино европейски фирми

    Европейският съюз трябва да наложи временна забрана на компании от Китай да придобиват европейски компании, които в момента имат проблеми с бизнеса си заради кризата с коронавируса, заяви председателят на групата на Европейската народна партия в Европарламента Манфред Вебер.

    Според Вебер Китай е "стратегически конкурент на Европа с авторитарен модел на управление, който иска да увеличи мощта си и да измести САЩ като водеща икономическа световна сила".

    Китайски компании проявяват интерес към изгодни сделки най-вече в технологичния сектор в Европа заради поевтиняването на акциите в последните седмици. В настоящия момент европейският пазар е крайно уязвим. Рискът Пекин да придобие контрол над стратегически технологии на континента - от изкуствен интелект, през телекомуникационни мрежи до обработката на данни, е огромен.

    "Отношенията на ЕС с Китай са толкова многообразни, че подходът ни не може да бъде едностранен. Китай е партньор, с който ЕС споделя тясно свързани цели, партньор при преговори, с който ЕС трябва да намери справедлив баланс, икономически конкурент в надпреварата за технологично господство и систематичен съперник в популяризирането на други модели на управление. Изработването на общ европейски подход към държави - свръхсили никога не е било лека задача и случаят с Китай не е изключение. Нещо повече, Китай не се колебае понякога да се заиграва с тези разногласия. Несъмнено е обаче, че от нас, европейците, зависи да поддържаме нужната колективна дисциплина", допълва Вебер.

     

    технологии европа Китай ЕС

    Оценка на новината

    0