• Шефът на Международния олимпийски комитет е съгласен да даде последен шанс за Игрите в Токио през 2021 г.

    Шефът на Международния олимпийски комитет е съгласен да даде последен шанс за Игрите в Токио през 2021 г.

    Наред с огромните финансови разходи, забавянето на Олимпийските игри хвърли спортния календар в хаос, като много спортове бяха принудени да отложат собствените си световни първенства.

    Шефът на Международния олимпийски комитет е съгласен да даде последен шанс за Игрите в Токио през 2021 г.

    Отложените игри в Токио 2020 трябва да се проведат през 2021 г. или изобщо да не се състоят, заяви шефът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах.

    В интервю за BBC, публикувано в четвъртък, Бах заяви, че японският премиер Шинцо Абе заяви, че за страната домакин 2021 г. е "последният вариант".

    Игрите бяха отложени с точно една година за 23 юли-8 август 2021 г. заради глобалното избухване на пандемията от коронавирус.

    Ако не е възможно те да бъдат проведени тогава, "Олимпиадата ще бъде отменена в този случай", заяви президентът на организационния комитет Йоширо Мори преди това на японския Nikkan Sports Daily.

    И от гледна точка на МОК, допълнителното забавяне ще се отрази на времето за провеждане на зимните игри през 2022 г. в Пекин и летните игри 2024 г. в Париж.

    "Не можете всяка година да променяте целия спортен график в световен мащаб на всички големи федерации", каза Бах. „Не можеш да държиш спортистите в несигурност."

    Бах каза, че Игри без фенове "не е това, което искаме", но призна, че никой не знае каква ще бъде ситуацията и през 2021 година. "Бих искал да ми дадете още малко време за консултация със спортистите, със Световната здравна организация, с японските партньори", каза той.

    Медицински експерти в Япония предположиха, че Игрите ще бъдат невъзможни без да имаме ваксина срещуCovid-19. Кентаро Ивата - професор по инфекциозни болести в университета Кобе, каза: „Не мисля, че Олимпиадата ще се проведе следващата година."

    "Провеждането на олимпиадата се нуждае от две условия - контролиране на Covid-19 в Япония и контролиране на Covid-19 навсякъде."

    Бах заяви, че МОК "разчита на съветите на Световната здравна организация.

    "Ние се ръковим от един принцип: да организираме тези игри в безопасна среда за всички участници. Никой не знае как ще изглежда светът след една година."

    МОК обеща 800 милиона долара за облекчаване на финансовото въздействие, причинено от отлагането. В Япония ще се гласува законопроект, който се очаква да достигне между 3 и 6 милиарда долара.

    "МОК и японската страна ... ще продължат да оценяват и обсъждат съвместно съответните въздействия, причинени от отлагането", заяви МОК, след като първоначално заяви, че Япония ще "покрие разходите, които би направила при условията на съществуващото споразумение за 2020 г. "

    Независимо от това, ясно е, че ще има промени в провеждането на Игрите.

    „Определено ще са различни и трябва да бъдат различни“, каза Бах.

    Япония Олимпиада Световната здравна организация Международния олимпийски комитет пандемията от коронавирус

    Оценка на новината

    0