• Оксфордският университет стартира тестване на ваксина срещу коронавируса върху доброволци

    Оксфордският университет стартира тестване на ваксина срещу коронавируса върху доброволци

    САЩ вече са изкупили почти една трета от първия милиард дози, планирани за експерименталната Covid-19 ваксина на компанията AstraZeneca

    Оксфордският университет стартира тестване на ваксина срещу коронавируса върху доброволци

    Университетът в Оксфорд потвърди, че експерименталната му ваксина срещу Covid-19 e вече в последните си етапи на развитие и скоро ще бъде тествана върху хора.

    Ваксината ще бъде тествана на 10 260 доброволци.

    Адриан Хил, един от основните изследователи, разработващи ваксината, заяви пред телевизия NBC, че тези изпитвания ще покажат ефективността на ваксината. "Все още мислим, че ефективността е доста висока, но това не е гарантирано. Ние ще направим всичко възможно, за да покажем през следващите няколко месеца, че ваксината работи", посочи той.

    Оксфордският университет наскоро обедини усилия с фармацевтичната компания AstraZeneca за разработване на ваксина. Ако се окаже ефективна, тя може да се появи на пазара в началото на септември, отбелязаха от AstraZeneca.

    По-рано тази седмица стана ясно, че САЩ си осигуриха почти една трета от първия милиард дози, планирани за експерименталната Covid-19 ваксина на компанията AstraZeneca, обещавайки да платят 1,2 млрд. долара.

    Ваксината, известна по-рано като ChAdOx1 nCoV-19, а сега като AZD1222, е разработена от Оксфордския университет и лицензирана от британския производител на лекарства AstraZeneca.

    САЩ Covid-19 ваксина Оксфорд AstraZeneca

    Оценка на новината

    0