• Аржентина удължава разговорите с кредиторите до 2 юни

  Аржентина удължава разговорите с кредиторите до 2 юни

  Правителството на президента Алберто Фернандес подчерта необходимостта от "устойчиво" споразумени, за да успее да изплати задълженията си.

  Аржентина удължава разговорите с кредиторите до 2 юни

  Богота (dpa) - Аржентина удължи преговорите за преструктуриране на дълга със своите кредитори до 2 юни, потвърди Министерството на финансите в Буенос Айрес в четвъртък.

  Крайният срок за преструктуриране на 65 милиарда долара външен дълг трябваше да изтече в петък, след като вече беше удължен по-рано.

  Правителството няма да уважи 503 милиона долара за лихвени плащания по облигации, които се дължaха в петък, като технически премина в "мек фалит", докато преговорите продължават, според вестник "Кларин" и други медии.

  Международният валутен фонд (МВФ) също заяви, че се надява на споразумение.

  Неспазването на сделката би довело до деветото неизпълнение на Аржентина и би заплашило страната с фалит на държавата.

  Кредиторите отхвърлиха предложението на Аржентина, което включваше тригодишен мораториум, 62-процентно намаление на лихвените плащания и 5,4 на сто намаление на основните плащания.

  Втората по големина икономика на Южна Америка вече беше изпаднала в в дълбока криза и преди обявяването на пандемията Covid-19. Инфлацията се движи над 50 на сто и МВФ очаква икономиката да се свие с 5,7 на сто тази година.

  Проблем в Аржентина е и прекалено "раздутия" държавен апарат, ниска индустриална производителност и икономика в сянка, което лишава държавата от данъчни приходи.

  Правителството на президента Алберто Фернандес подчерта необходимостта от "устойчиво" споразумени, за да може да изплати задълженията си.

  Аржентина спечели подкрепа от 138 икономисти от 20 страни и дори от МВФ. "МВФ е в ролята на подкрепа за приоритетите на Аржентина", каза Райс по-рано този месец.

  Аржентина Covid-19 Международният валутен фонд

  Оценка на новината

  0