• Китай категорично осъжда поставянето на компании в черния списък на САЩ, докато напрежението в областта на търговията нараства

    Китай категорично осъжда поставянето на компании в черния списък на САЩ, докато напрежението в областта на търговията нараства

    Връзката между САЩ и Китай драстично се влоши през последните няколко месеца, отчасти когато Америка се превърна в една от най-тежко засегнатите от пандемията на коронавирус, която избухна в китайския град Ухан

    Китай категорично осъжда поставянето на компании в черния списък на САЩ, докато напрежението в областта на търговията нараства

    „Призоваваме САЩ да поправят грешките си, да оттеглят съответните решения и да спрат да се намесват във вътрешните работи на Китай“, казва говорителят на външното министерство

    Китай осъди САЩ за това, че добави 33 китайски субекта към търговския си черен списък, което повишава риска от отмъщение от страна на Пекин, тъй като напрежението между двете най-големи икономики в света се влошава допълнително.

    В събота Министерството на търговията на САЩ разшири своя така наречен списък с юридически лица, който ограничава достъпа до американската икономика и включи 24 китайски компании и университети, които според нея имат връзки с военните, и още девет образувания, които са обвинени нарушаване на човешки права в Синдзян.

    Китайското външно министерство в понеделник изрази "силно недоволство" и "твърдо противопоставяне" на този ход, тъй като защити репресията от страна на правителството в Синдзян, заявявайки, че са предприети "мерки за борба с тероризма", за да се предотврати разпространението на тероризма и екстремизма. "

    Двете най-големи икономики в света се сблъскаха по редица проблеми, като се започне от търговията до Тайван.

    Някои от засегнатите организации издадоха изявления, противопоставящи се на черните списъци, докато анализаторите предупредиха за по-нататъшно разделяне между САЩ и Китай.

    Qihoo 360 Technology Company, доставчик на софтуер за интернет сигурност, каза по-рано в изявление, че САЩ движат политизирания бизнес. NetPosa, която произвежда видеорекордери, заяви, че санкциите няма да окажат голямо влияние върху ежедневните му операции, като добави, че ще продължи да локализира веригата си на доставки.

    Китайският външен министър Ван Йи предупреди в неделя, че американските политици поставят отношенията пред прага на "нова студена война", тъй като американските политици осъдиха хода на Пекин за налагане на закон за национална сигурност на Хонконг.

    „Съобщението, изпратено от САЩ, е по-важно от самия списък на субектите“, казва Ли Йонг, старши сътрудник в Китайската асоциация за международна търговия, която е свързана с Министерството на търговията. „Това показва намерението на САЩ да политизира търговските връзки, да ограничи развитието на технологиите в Китай и да разшири своята юрисдикция.“

    Г-н Ли заяви, че Китай се въздържа от прилагането на свой собствен „ненадежден списък на субектите“, тъй като все още иска да остави малко „дишащо пространство“ за двустранните отношения. Китай обяви, че подготвя черния списък в средата на 2019 г. в разгара на търговската война със САЩ, но така и не каза кой е в списъка.

    Когато САЩ обявиха нови ограничения на технологичната компания Huawei по-рано този месец, Ху Ксинин, редактор на вестник Global Times, писа в Туитър, че Китай ще отмъсти, използвайки списъка. Документът цитира източник, близък до китайското правителство, в който казва, че американски компании като Apple и Qualcomm могат да бъдат в него.

    Скорошният ход на САЩ може да подтикне Китай да предприеме някои „пропорционални противодействия“, заяви г-н Джоу. „Списъкът с ненадеждни субекти“ би могъл да бъде един вариант и „отмъщението може да бъде предприето още след двете сесии“, заяви г-н Джоу, като се позовава на годишните законодателни срещи, които се провеждат в Пекин и които трябва да приключат на 28 май.

     

    Apple Китай Хонконг коронавирус търгов СА Ухан

    Оценка на новината

    0