• Втора вълна от коронавирус може да доведе икономиката на САЩ до катастрофа

    Втора вълна от коронавирус може да доведе икономиката на САЩ до катастрофа

    Няма гаранция, че ранното възобновяване на икономиката, ще да гарантира успешно икономическо възстановяване.

    Втора вълна от коронавирус може да доведе икономиката на САЩ до катастрофа

    • Насоките за възобновяване на икономиката в различните щати се различават значително и ключовата разлика се състои в това кой сектор ще се отвори първи и скоростта на процеса.
    • Експертите предупреждават, че е възможна втора вълна от коронавирусна инфекция, а това може да доведе до още по-лоша икономическа катастрофа.

    Американската икономика е изправена пред значителни загуби поради затваряне на икономиката в цялата страна. На 29 април Бюрото за икономически анализ съобщи, че брутният вътрешен продукт се е свил с 4,8% през първото тримесечие, което е най-ниското ниво от най-лошата финансова криза през 2008 г. Отчасти това се дължи на резкия спад на потребителските разходи, което представлява около две трети от БВП.

    Въпреки че по-голямата част от САЩ остава в режим на блокиране, останалите щати, включително Джорджия, започнаха отново да се рестрартират икономическия и социалния живот от 24 април. Насоките на отделните щати за отваряне на икономиките се различават значително и ключова разлика се състои в това кой сектор ще се отвори пръв и каква ще е скоростта на процеса.

    По-слабо засегнати щати като Айова едновременно отвориха ресторанти, фитнес центрове, молове и библиотеки с 50% капацитет от 1 май.

    Няма гаранция, че ранното възобновяване на икономиката, ще да гарантира успешно икономическо възстановяване. Дори и бизнесът да се отвори, потребителите може да не се чувстват уверени да излязат в обществото. Неотдавнашно проучване разкри, че повече от две трети от анкетираните американци активно ще избягват публичните места, докато приключи карантината.

    Експертите също така се опасяват от възможността за втора вълна от инфекции, която може да спре икономиката за пореден път.

     

    САЩ икономик коронавирус

    Оценка на новината

    0