• Запалете двигателите: сезонът на F1 започва на 5 юли с 8 старта в Европа

    Запалете двигателите: сезонът на F1 започва на 5 юли с 8 старта в Европа

    Дори и без фенове по трибуните по време на състезанията, предизвикателство, пред което е изправен F1 при ревизирането на сезона, е огромно.

    Запалете двигателите: сезонът на F1 започва на 5 юли с 8 старта в Европа

    Гран при на Австрия на 5 юли ще даде старт на сезона на Формула 1, забавен поради пандемията от коронавирус, както и на още седем европейски състезания, също потвърдени от организаторите във вторник.

    Red Bull Ring на Спилбърг ще бъде домакин на състезание без фенове на първоначално обявената си дата за първия уикенд през юли, а след това и на 12 юли, тъй като F1 се стреми да спаси това, което може от 2020 година.

    Унгарският Гранд При е на 19 юли, след което Силвърстоун ще стане домакин във Великобртания на 2 и 9 август, в Испания е на 16 август. Белгия на 30 август, и класическият италиански гранд при в Монца е на 6 септември, с което завършва европейска обиколка за водачи.

    "Всички 8 състезания в момента са определени като затворени мероприятия и се работи според най-строгите мерки за безопасност," каза F1 и добави, че "следващите състезания ще бъдат обявени през следващите седмици."

    F1 заяви, че всички уикенди ще бъдат ангажирани с по-ниско ниво на състезания във Формула 2 и Формула 3.

    "През последните седмици работихме неуморно с всички наши партньори, управляващата FIA и екипите, за да създадем нов преработен календар за откриване на състезателната 2020 г., което да ни позволи да рестартираме състезанията по най-безопасния възможен начин", каза главният изпълнителен директор на F1 Chase Carey.

    Дори и без фенове по трибуните по време на състезанията, предизвикателство, пред което е изправен F1 при ревизирането на сезона, е огромно.

    Седем от 10-те екипа са базирани в Обединеното кралство, които следващата седмица ще въведат карантина за пристигащи в страната. F1 не каза дали ще получат облекчение на тази мярка.

    Сезонът трябва да приключи през декември с Гран при на Абу Даби. Там те се радват на почти безусловна подкрепа от страна на правителството, което означава, че реорганизацията на събитието е сравнително проста.

    Европейските правителства са склонни да бъдат по-амбициозни към спорта, но бяха необходими задълбочени преговори за получаване на одобрение от австрийското здравно министерство за състезанието в Спилбърг.

    Екипите могат да има максимум 80 души персонал, а всеки отбор трябва да отседне в различен хотел. Всички, включително пилотите, трябва да бъдат тествани за коронавирус.

    Състезанията в Монако, Франция и Холандия бяха отменени, както и официалния сезон за откриване на сезона в Австралия от 15 март, но F1 все още се надява да проведе 15-18 състезания от първоначалните предвидените 22 по график.

    Липсата на фенове ще струва F1 милиона долара, а организаторите също ще загубят от такси за състезания, които според съобщенията са били отменени. В много случаи, като например при Silverstone, се съобщава, че F1 ще даде финансов принос, за да се гарантира, че състезанията могат да продължат.

    „Искам да благодаря на всеки промоутър и партньор за тяхната подкрепа и постоянен ангажимент във Формула 1“, заяви Кери.

    "Въпреки че в момента очакваме сезонът да започне без фенове на нашите състезания, се надяваме, че през следващите месеци ситуацията ще ни позволи да ги посрещнем обратно, след като това е безопасно, но знаем, че завръщането на Формула 1 ще бъде добре дошъл тласък за феновете на спорта по целия свят. "

     

    Формула 1 Гранд При

    Оценка на новината

    0