• ОПЕК се съгласи да се намали производството на петрол

    ОПЕК се съгласи да се намали производството на петрол

    Беше постигнато съгласие за намаляване на предлагането и повишаване на световните цени на петрола, които паднаха след като кризата намали търсенето от страна на преработващата промишленост и транспортния сектор.

    ОПЕК се съгласи да се намали производството на петрол

    Рязкото намаляване на глобалното производство на петрол, което беше договорено заради кризата с коронавируса, трябва да бъде удължено с един месец до края на юли, бе предложено от Организацията на страните износители на петрол (ОПЕК).

    В средата на април, базираният във Виена картел и неговите съюзници, ръководени от Русия, известен като OPEC +, решиха да намалят съвместната си продукция с 9,7 милиона барела на ден през май и юни, като целта е да осигури около 10 на сто от световните доставки на петрол извън пазара.

    Беше постигнато съгласие за намаляване на предлагането и повишаване на световните цени на петрола, които паднаха след като кризата намали търсенето от страна на преработващата промишленост и транспортния сектор.

    След разговорите чрез видеовръзка между 13-те страни членки на ОПЕК в събота министърът на петрола на Техеран Биджан Намдар Зангене заяви, че „ОПЕК ще удължи съкращаването на производството от порядъка на 9,7 милиона барела на ден за още един месец“.

    Преди втория кръг от преговори, включващи съюзниците по ОПЕК +, Zangenehsaid очаква, че ръководена от Русия група от нефтопроизводители, също ще се съгласи на тази стратегия, пред вид коментарите им.

    Тъй като съкращенията бяха осъществени, „тези корекции предоставиха така необходимото облекчение на пазара и видяхме предварително възстановяване“, каза министърът на енергетиката на Алжир и настоящият президент на ОПЕК Мохамед Аркаб, докато участваше в обсъжданията.

    От април референтната цена за петрола Brent в Европа се възстанови от ниво от около 20 долара за барел до над 42 долара.

    Министърът също така отбеляза, че търсенето на петрол нарастна в световен мащаб, тъй като икономическата активност бавно се връща към нормалното. "Въпреки постигнатия напредък, ние не можем да си позволим да почиваме на лаврите си", предупреди Аркаб.

    Не всички участващи страни са спазили напълно съществуващата сделка.

    За да разрешат този проблем, страните, които добиват повече петрол, отколкото би трябвало трябва да компенсират, като добиват по-малко през следващите месеци, според проектопредложение от преговорите, съобщи руският новинарски ТАСС.

    Министерството на петрола на Нигерия написа в Туитър в събота, че подкрепя този план.

    Освен това Нигерия, Ирак, Ангола и Казахстан също са свръхпроизводители, според енергийния анализатор на Commerzbank Евген Вайнберг във Франкфурт.

    Дори след изтичането на текущото намаление от 9,7 милиона барела на ден, постепенно по-малките съкращения ще останат в сила до 2022 г., според сделката, постигната през април.

    Но повишаването на цената към твърде високи нива може да доведе до вреди на ОПЕК, предупреждават анализаторите, тъй като това може да изкара повече американски доставчици на пазара.

    Ниво на цените над 40 долара ще даде стимул за връщане на американски кладенци, които бяха затворени поради кризата, пише енергийният експерт на Commerzbank Юген Вайнберг. "С прекалено бързото покачване на цените на петрола, ОПЕК копае собствения си гроб", написа той.

    петрол европа русия Криза ОПЕК Brent коронавирус

    Оценка на новината

    0