• Китай вероятно ще накаже Австралия с налагане на търговски ограничения

    Китай вероятно ще накаже Австралия с налагане на търговски ограничения

    Това е в отговор на призива на Канбера за международно разследване на произхода на коронавируса, който за първи път бе докладван в китайския град Ухан.

    Китай вероятно ще накаже Австралия с налагане на търговски ограничения

    • Двустранните връзки между Китай и Австралия достигнаха до крайност след като Канбера поиска международно разследване на произхода на коронавируса.
    • Пекин преустанови вноса на говеждо месо, отмени тарифите за ечемик и според съобщенията обмисля повече такива мерки на различни продукти, не само на вино и плодове.
    • Китай е най-големият потребител на желязна руда в света и до голяма степен зависи от австралийската желязна руда, която е „критична“ за китайската икономика, казва Гавин Томпсън, заместник-председател на Азиатско-Тихоокеанския регион.

    Отношенията между Китай и Австралия през последните месеци са в низходяща спирала, предизвикани от призива на Канбера за международно разследване на произхода на коронавируса, който за първи път бе докладван в китайския град Ухан.

    Според възмездието срещу позицията на Австралия, Пекин преустанови вноса на говеждо месо, отмени огромните тарифи за ечемика и други продукти. В четвъртък премиерът на Австралия заяви, че няма да бъде сплашен от "принуда" след ходовете от Пекин. „Ние сме страна с отворена търговия, приятелю, но никога няма да търгувам ценностите си в отговор на принуда, откъдето и да е”, казва Скот Морисън пред местните медии в четвъртък, според доклад на Ройтерс.

    Спорът предизвиква безпокойство, тъй като експортната търговия на Австралия с Китай е огромна, заяви Гавин Томпсън, заместник-председател на Азиатско-Тихоокеанския регион по енергетика.„По стойност Китай понастоящем изкупува около една трета от всичко, което Австралия изнася и продължаващото дипломатическо разрушаване рискува да окаже негативно влияние върхи търговията“, каза той в нота във вторник.

    Въпреки че никоя от стъпките на Пекин срещу австралийските селскостопански стоки не е приветстван, "апетитът на китайските потребители за австралийското мерло е незначителен по отношение на цялостната търговия", каза Томпсън.

    Китай все още не е насочен към най-големия си стоков внос от Австралия - желязна руда. Според Wood Mackenzie износът на желязна руда в Австралия и втечнен природен газ за Китай съответно е нараснал съответно с 8% и 9% спрямо предходната година. Китайският внос на австралийски въглища също е „много по-напред от мястото, където е бил преди пандемията“.

    Китайските държавни медии изтръпнаха заради ролята на „водач“ на Канбера в призива за разследване и предупредиха, че Китай може да наложи ограничения, които ще засегнат силно австралийската икономика.

    Въпреки че е възможно отношенията между Китай и Австралия да се влошат до момента, в който ще бъдат засегнати доставките на желязна руда, въглища и втечнен природен газ до източноазиатския икономически гигант, подобна тактика ще засегне и растежа на Китай, каза Томпсън.

    С икономика, поразена от епидемията от коронавирус, Пекин разгръща масивен стимул, за да подкрепи растежа. Това ще включва разходи за инфраструктура - което от своя страна ще изисква много стомана, желязна руда и стоманени въглища за строителство и строителство.

    Поставяне на ограничения на Австралия

    Поставянето на ограничения върху австралийския внос на желязна руда би навредило на местните производители на стомана, точно както китайското правителство насочва стимулиращи пари в строителството и инфраструктурата.

    Китайските стоманодобивни предприятия вече увеличават производството в очакване на търсенето, стимулирано от търсенето, предаде Ройтерс.

    Само миналия месец изпълнителен директор от Китайската асоциация за желязо и стомана заяви, че докато Китай може да замени австралийската желязна руда с такава от Африка, но ще са нужни от четири до пет години, преди да бъдат използвани находищата в Африка.

    Но „след като такъв преход приключи, мястото на Австралия като доставчик на желязна руда за Китай ще бъде загубено завинаги“, заяви Ли Синчуанг, заместник-председател на асоциацията в индустрията, пред Китайския комунистическа партия.

    Желязната руда е „критична“ за икономиката на Китай

    Китай е най-големият потребител на желязна руда в света. Австралия - най-големият в света производител и износител на желязна руда - представлява около 60% от общите морски доставки през 2019 г. според Световната асоциация за стомата.

    Бразилия е вторият най-голям износител и е представлявал 23% от световната морска желязна руда през миналата година. Производството на страната беше засегнато от пандемията, влажното време и от голяма минна катастрофа през последните месеци. Wood Mackenzie прогнозира 4% спад в износа на бразилска желязна руда през 2020 г., което се дължи на спад от 13% на годината през 2019 г.

    Това оставя Китай, който внася над 60% от желязната си руда от Австралия, с малко алтернативи.

    Диверсификацията встрани от Австралия ще бъде особено привлекателна, като се има предвид, че страната е представлявала около 40,0% от общия внос на мини в Китай през 2019 г.

    Fitch решения

    Що се отнася до втечнения природен газ, вносът през май е нараснал почти с 9%, отколкото преди година, отчасти след като търсенето се възстанови след пандемията. „Движението срещу австралийския втечнен природен газ изглежда малко вероятно, като се има предвид мащабът и договорите,“ каза Томпсън.

    Договорите за втечнен природен газ традиционно се сключват от 10 до 20 години.

    Китай може да търси нови източници

    Въпреки че Китай може да няма много възможнодт да достави важни стоки в момента, страната вероятно ще увеличи инвестициите, за да гарантира, че ще осигури бъдещи доставки.

    Китай ще направи това чрез диверсифициране на своите източници и ускоряване на инвестициите си за добив в рамките на мегаполичния проект за инфраструктура за път и път през следващите пет години, се казва в доклад на Fitch Solutions. Той идва на фона на все повече и повече правителства като САЩ и Австралия, както и Европейския съюз, стъпват на екрана на китайските инвестиции през последните години.

    „По-конкретно, очакваме инвестиционен интерес на Африка на юг от Сахара (SSA) към китайските фирми да се засили, тъй като дипломатическите отношения между Китай и развитите пазари се влошават“, коментират анализаторите на Fitch.

    „Диверсификацията встрани от Австралия ще бъде особено привлекателна, като се има предвид, че страната представлява около 40,0% от общия внос на мини в Китай през 2019 г.“, добавиха те.

    Възможните африкански пазари на юг от Сахара Китай може да засили инвестициите, включително Гвинея за желязна руда и Южна Африка за въглища.

     

    Китай Австралия коронавирус желязна руд

    Оценка на новината

    0