• Ето кои страни ще бъдат отворени за летни пътувания

    Ето кои страни ще бъдат отворени за летни пътувания

    Много от най-големите световни туристически дестинации отново отварят границите си за международни туристи това лято. Но не всички държави третират всички поравно. Някои държави пропускат туристи от всички, дестинации, докато други отварят само за някои.

    Ето кои страни ще бъдат отворени за летни пътувания

    Ето окончателно ръководство за страните, които и сега посрещат пътници - или са посочили, че ще го направят преди август.

    Американците, които винаги са мечтали да видят Малдивите, вероятно могат да го направят само ако имат време за ваканция за 14-дневна карантина след завръщането си у дома.
    Почти всички държави имат специални изисквания за влизане.

    Карибите

    Някои от най-известните острови на Карибите вече са отворени, включително Антигуа, Вирджинските острови на САЩ и Сейнт Лусия.

    На 15 юни Ямайка се отваря за всички международни пътници, докато Бахамските острови вече посрещат яхти и частни полети; всички останали могат да се присъединят от 1 юли.

    Бермудите отварят границите си за пътници, които спазват тези мерки на 1 юли. Освен това на първия ден на юли Аруба посреща жители на Канада, Европа и други карибски острови (с изключение на Доминиканската република и Хаити ); Американците могат да се присъединят на 10 юли.

    Границите на Пуерто Рико са отворени на 15 юли. Пътуващите към Турци и Кайкос ще трябва да почакат още малко; тя се отваря на 22 юли.

    Други острови са по-податливи на фолбията. Кийт Мичъл, министър-председателят на Гренада, публикува във Фейсбук, че страната смята 30 юни за „възможна дата за възобновяване на туризма“. Френският остров Сен Мартин посочи, че посетителите могат да дойдат още на 1 юли, но все ощев нищо официално не е обявено.

    Някои острови, включително Сейнт Лусия и Бермудите, изискват отрицателни тестове Covid-19 в рамките на 48 до 72 часа преди заминаване.

    Европа

    ЕС обяви в сряда, че неевропейците ще могат да влизат в Европа от 1 юли.

    Забраната за пътуване ще бъде отменена „постепенно и частично“, заяви вицепрезидентът на Европейската комисия Жозеп Борел. Очаква се пътници от страни с нисък риск да бъдат допуснати да посетят първи Европейските държави.

    Италия и България вече отвориха своите граници за жителите на повечето европейски страни. Австрия, Хърватия, Кипър, Унгария, Черна гора, Португалия, Словения и Словакия също са разхлабили регулациите, макар и в по-ограничен списък на страните.

    Следващата седмица континентът ще направи гигантски скок напред, като отново се отвори за летни пътувания. На 15 юни Германия отменя забрана за пътуване до 31 европейски държави,

    Гърция до 29 държави (включително Австралия), а Холандия - до 12 държави от ЕС. Исландия, Белгия и Швейцария отварят границите си за всички пътници в ЕС и Шенген, а Франция обяви, че ще следва това.

    Облекчаване на ограниченията е очаква и в скандинавските страни Норвегия, Дания и Финландия. Страните изключват Швеция, която прилага по-свободен подход за ограничаване на коронавирусната инфекция.

    Предвижда се през юли Испания да отвори отново своите граници за страните от ЕС и Шенгенското пространство.

    Шенгенското пространство е група от 26 европейски държави, която включва държави извън ЕС като Швейцария, Норвегия, Лихтенщайн, Исландия и Великобритания.

    Няколко съображения:

    • До 30 юни пътуващите в Гърция, пристигащи от райони с висока степен на зараза (независимо от националността), трябва да покажат отрицателен тест за Covid-19 при пристигане, да нощуват в определен хотел и да преминат карантина (седем дни за отрицателни тестове и 14 за положителни резултати ). След това пътниците са подложени на произволни тестове.
    • Някои части от Южна Италия, включително Пулия и Сардиния, изискват от пътниците да изпратят здравни и регистрационни формуляри преди да пристигнат.
    • Пътуващите, които са допуснати до Исландия, могат да избегнат 14-дневна карантина, като покажат отрицателни за Covid-19 при пристигане на международното летище Кефлавик.

    Азия

    За момента Азия е до голяма степен затворена за чуждестранни летовници. Япония, Виетнам и Сингапур не са обявили дати, когато ще се отворят, въпреки че се казва, че индонезийският остров Бали ще бъде отворен отново през октомври.

    Слуховете, че Тайланд се отваря за международни пътници на 1 юли, бяха смазани миналия месец, когато Ютасак Супасорн, управител на Управлението по туризъм на Тайланд, заяви, че туристите могат да се върнат „най-рано“ през четвъртото тримесечие на годината.

    Частните самолети и яхти вече са добре дошли на Малдивите, а търговските авиокомпании трябва да възобновят работата си от 1 юли. След обявяването на тестови и визови протоколи, страната изглежда засега отказва тези изисквания.

    Турция обяви, че ще посреща туристи през юли, както и кавказката нация Грузия (макар, че кой точно може да влезе в Грузия, не е ясно).

    Шри Ланка се готви да отвори отново границите си за всички националности на 1 август, ако хората могат да представят медицинска застраховка, планират да останат поне пет нощувки и могат да покажат отрицателен тест Covid-19, направен в рамките на 72 часа преди влизането. Пътуващите до „острова на слънчевата капка“ също ще преминат втори тест при пристигането си.

    Френска полинезия

    Френска Полинезия обяви, че туристи от всички страни могат да пристигнат от 15 юли.

    Страната, която включва Таити, Моореа и Бора Бора, изисква пътниците да имат или отрицателен тест Covid-19 (прилаган 72 часа преди заминаване), или „сертификат за имунитет“, който доказва, че сте се възстановили от предишна инфекция. Пътуващите могат да бъдат повторно проверени по време на престоя си.

    Северна Америка

    Пътуването до САЩ е забранено за някои националности; всички останали могат да бъдат обект на държавна карантина, като изискването за 14-дневна карантина на Хаваите, което беше удължено тази седмица до 31 юли.

    Канада също има двуседмично изискване за карантина. Границата между САЩ и Канада е затворена за несъществени пътувания до 21 юни, въпреки че се съобщава, че някои американци влизат през „вратичка“, която позволява на пътуващите да преминават през Канада, за да се придвижат до Аляска.

    Мексико отваря щат по щат, а Куинтана Роо - дом на Канкун, Плая дел Кармен, Козумел и Тулум - бяха отворени тази седмица. Планира се, че Лос Кабос ще бъде отворен в края на юни или юли. Бизнесът е възпрепятстван от съвместно споразумение между Мексико и САЩ, което ограничава несъществените пътувания до 22 юни. Страната е обявена и за един от седемте „международни горещи точки“ на коронавируса - списък, който включва и САЩ.

    Средния Изток

    От Израел до Катар голяма част от Близкия изток все още не е отворена за пътуване.

    Пътуване до Дубай може да е възможно през втората половина на лятото. Съобщава се, че страната се отваря някъде между юли до септември.

    Африка

    Популярните африкански туристически дестинации като Мароко и Южна Африка все още не са обявили планове за отпускане на ограниченията по границите.

    След широко разпространените съобщения, че Южна Африка няма да бъде отворена до 2021 г., туристическите служители на страната изясниха тази седмица, че това е „най-лошият сценарий“ и че се надява да посрещне пътниците до септември.

    Миналата седмица Сейшелите отвориха за туристи, които пристигат с частен самолет, чартърен полет или яхта. Плановете за възобновяване на търговските полети са определени за юли.

    Тунис отваря сухопътни, въздушни и морски граници за жителите на Алжир и избрани европейски държави, включително Германия и Великобритания, от 27 юни.

    Танзания безусловно посреща туристи от всички нации през май, една от страните, която най-рано облекчава мерките. Страната е критикувана заради липса на прозрачност по отношение на процента на заразяване с инфекцията, както и изявления на президента Джон Магуфули, че коронавирусът може да бъде излекуван чрез пиене на джинджифил и лимонада. Той каза още, че вирусът е бил отстранен от Танзания „от силите на Бог”, въпреки доказателствата за противното.

    Южна Америка

    Голяма част от Южна Америка - включително Боливия, Бразилия, Чили и Перу - засега остава отвъд границите на международните пътници.

    Колумбия забрани всички пътнически полети най-малко до 31 август. Аржентина има подобна забрана за полети през 1 септември, въпреки че се говори, че тази дата ще бъде отменена за юли.

    пътуване карантин коронавиру

    Оценка на новината

    0