• САЩ поиска от Русия да освободи американец, осъден за шпионаж

    САЩ поиска от Русия да освободи американец, осъден за шпионаж

    Американският посланик Джон Съливан, който присъства в съдебната палата в Москва, осъди процеса като неправилно правосъдие, като заяви, че няма представени доказателства

    САЩ поиска от Русия да освободи американец, осъден за шпионаж

    Москва (dpa) - Съединените щати поискаха в понеделник Русия незабавно да освободи американския гражданин Пол Уилан, който беше осъден на 16 години затвор за шпионаж.

    Американският посланик Джон Съливан, който присъства в съдебната палата в Москва, осъди процеса като неправилно правосъдие, като заяви, че няма представени доказателства.

    "Съединените щати изискват американският гражданин Пол Уилън да бъде незабавно освободен. Неговото обвинение е подигравка с правосъдието. Светът наблюдава", казва Съливан в изявление на американското посолство.

    Уилан, бивш морски пехотинец, беше обвинен, че е получил достъп до класифицирана руска държавна информация, чиято същност не е разкрита.

    Съливан го определи като "секретен процес, при който няма представени доказателства". Той заклейми производството като "грубо нарушение на правата на човека и на международните правни норми".

    50-годишният Уилън е в ареста в Русия през последната година и половина, след като беше задържан в Москва през декември 2018 г. Той претърпя операция преди две седмици за коремна херния, съобщават държавните медии.

    Посолството на САЩ заяви, че това е „спешна операция“, осъществена, защото състоянието е станало „животозастрашаващо“.

    Флаш диск и документи бяха конфискувани от Уилан, когато той беше задържан при пътуване до Москва. Други подробности относно доказателствата не са разкрити.

    Уилън настоява, че е невинен. Семейството му каза, че е посещавал Русия, за да присъства на сватба. Неговият правен екип обеща да обжалва присъдата от понеделник, съобщават държавните медии.

    Уилан, роден в Канада на британски родители, също е гражданин на Канада, Великобритания и Ирландия. Той е бил нает от американския доставчик на авточасти BorgWarner, когато е бил задържан.

     

    САЩ русия шпионаж

    Оценка на новината

    0